Kreple bir yemek uydurayım derken, sebzelerle bir yemek olsun istedim. Malum... çocuklar sebze yesin diye...
Kabak dahil, bütün garnitür içinde, kaşarıda üstünde afiyetle yediler.
Bu tarifi ben uydurdum diye sevinirken. Kreplerin içi etli olursa Manisa kebabı oluyormuş daha sonra öğrendim.
Malzemeler:
2 Yumurta,
2 Su bardağı süt,
Yeteri kadar un,
2 Yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz,
1 Adet kabak,
3 Diş sarımsak,
3-4 Patetes,
1Çay bardağı bezelye,
1 Adet havuç,
2-3 Yemek kaşığı sıvı yağ,
Tuz, karabiber, kimyon,
1 Bardak kadar kaşar rendesi,
Yapılışı:
Çukur ve geniş bir kaseye, yumurta ve sütü koyarak çırpın. Azar azar un koyarak (tahın kıvamına kadar)karıştırın, tuzunu da ilave edin. krep hamuru hazır. Teflon tavaya 1tatlı kaşı kadar sıvı yağ koyarak ısıtın ve kepçeyle bir kenarına hamuru dökerek hızlıca tavaya yayılmasını sağlayın (ilki başarısız olabilir yılmayın, eliniz alışacaktır). Tavayı sallayarak pişirin, maşayla veya tava hareketiyle ters döndürün. Arada yağlayarak krepleri pişirin.
Ben büyük teflon tava kullandım, katlaması kolay oluyor ve tam 1 porsiyonluk.
Patates, havuç ve kabağı küçük küp şeklinde doğrayıp kabak hariç haşlayın. Tavaya sıvı yağı, doğranmış sarımsakları ve kabakları ilave edip soteleyin. Kabaklar biraz diri kalacak kadar, 5-10 dk.
Kabaklara, haşlanmış sebzeleri ve bezelyeyi de ilave edip soteleyin. Tuzunu biberini ilave ekleyerek karıştırın.
Sebzeli malzemeyi kreplerin ortalarına paylaştırarak karşılıklı kenarlarından bohça şeklinde kapatın. Yağlanmış tepsiye, kat yeri alta gelecek şekilde yerleştirin. Üzerine rendelenmiş yada ince kesilmiş kaşar koyarak fırınlayın kaşar eriyince servise hazır. Acı severseniz kaşarın üzerine pul biber serpin.
Köfte ve püre seviyorsanız, tam size göre bir tarif. Yapması kolay ve ana yemek gibi doyurucu.
Malzemeler:
Köfte Malzemeler:
600 gr. Köftelik kıyma
1 baş soğan
2 dilim ekmek veya 1 çay bardağı galeta unu
1 çay kaşığı karbonata 2-3 damla limon suyu (koymayabilirsiniz)
Tuz, kırmızı biber, karabiber
Yeteri kadar kaşar rendesi
Sosu:
1 yemek kaşığı salça
1 su bardağı su
Yapılışı:
Patatesleri derin bir tencereye alın ve üzerini geçecek kadar su koyarak haşlayın. Ilıyınca kabuklarını soyun.
Tencereye tereyağını ve patatesleri koyarak ocak üstünde (kısık ateşte) ezerek karıştırın. İyice ezilince sütü de ilave ederek pişirmeye devam edin. Püreniz hazır.
Köftelik kıymaya ekmeği ovalayın (ekmek kuruysa ıslatın). Çay tabağına karbonatı alın. Üzerine limon sıkın ve karıştırın. Kıymaya ilave edin. Soğanı da incecik rendeleyin. Tuzunu baharatını da koyarak 5-10dk. yoğurun. İsterseniz dinlenmesi için dolapta yarım saat bekletin veya akşamdan hazırlayın.
Karışımdan büyük parça kıyma alıp çanak şeklide hazırlayın. Çanaklar çok ince olmasın, kuru olur. Hafif yağlanmış tepsiye yerleştirip, ısınmış fırında 10 - 15 dakika çanak köfteleri pişirin. Fırından çıkınca püreleri kaşıkla çukurlara doldurun (krema şırıngasıyla yaparsanız şekilli görünümü olur). Bir kaseye salçayı ve suyu koyarak sosunu hazırlayın. Köftelerin üzerine ve yanına dökün (soslu seviyorsanız suyunu salçasını artırın). Köfteleri tekrar fırına koyup 10 dk kadar pişirin, kaşarları ilave edip eriyinceye kadar (5 dk.) fırınlayın. Hasan Paşa Köfteniz hazır.
Not:
Köfteye karbonat ilave edilince daha yumşak ve tombul köfteler oluyor. Biraz inegöl köfteye benziyor. Daha sonra inegöl köfte tarifi de vereceğim inşallah.
Et yemeği aceleye gelmez. Yumuşacık bir et yemeği yapmak için 1,5 2 saat pişirmeyi göze alacaksınız.
Malzemeler,
- 1 Kg. kavurmalık et,
- 5-6 Adet yeşil biber,
- 2 Adet kırmızı biber,
- 2 Adet soğan veya 7-8 arpacık soğan,
- 3 Adet domates,
- 1/2 Çay bardağı sıvı yağ,
- 1 Çay bardağı süt,
- Kimyon, karabiber, kırmızı biber, tuz,
- 3-4 diş sarımsak,
- 1 Yemek kaşığı dolusu domates salçası,
- Maydanoz,
Yapılışı,
Etimizi terbiye etmek için sütü, yağı baharatları, salçayı ve sarımsakları etlerle karıştırıp (2 saat önce yada akşamdan) hazırlayın. Tuzunu, et biraz piştikten sonra ekleyin. Tencereye etleri bırakın ve arada karıştırın. Et suyunu salacaktır, kısık ateşte pişirin. Kaynar suyu da hazır edin suyunu iyice çekince azar azar (1 su bardağı kadar) ilave edin. Arada karıştırarak 1 saat kadar pişirin. İri doğranmış soğan, biber, domates ve maydanozu hafif tuzlayarak etlere ilave edip 30- 40 dakika daha pişirin (etin pişme durumuna göre). Sıcak sıcak servis edin.
domateslerden birini halka şeklinde doğrayarak ocağı kapatmadan 10 dk önce koyarak etlerin yanında, bütün olarak servis ederek görünümünü güzelleştirin. Ayrıca ince yeşil biberleride bütün olarak etlerle pişirebilisiniz.
Katmeri mayalı hamurdan yaparsanız yumuşacık, mayasız hamurdan yapılırsa da tel tel daha gevrek olur.
Malzemeler,
- 4-5 Su bardağı un,
- 1 Yemek kaşığı toz maya veya yaş,
- Ilık su,
- Ceviz,
- 1 Kase haşhaş veya tahin,
- 1 Tatlı kaşığı tuz,
- 2 Yemek kaşığı kadar sıvı yağ,
Yapılışı,
Karıştırma kabına un, tuz ve mayayı koyarak ılık su ilavesiyle yumuşak hamur hazırlayın. Üzerini örterek 30-40 dakika mayalamaya bırakın. Tezgahı yağlayarak bir avuç hamuru alıp elinizi yağlayarak hamuru açın. Hamur yumuşak olduğu için kolay açılır. Açılan hamura cevizi ve haşhaşı serpin, elinizle basarak biraz yedirin. Ucundan başlayarak rulo yapın ve bir ucundan tutarak kendi etrafında dolayın (çörek gibi). Diğer hamurlarıda aynı şekilde yapın. İlk yapılanı alıp elinizle, ortasından yavaş yavaş basarak genişletin. Bir parmak kalınlığına getirin ve ısınmış teflon tavada pişirin. İsterseniz üzerine tereyağ sürebilirsiniz.
Hamurunu fırından da alıp yapabilirsiniz.
Mayasız yapacaksanız, un,su ve tuz ile normal hamur yapıp portakal büyüklüğinde hamur alarak oklavayla açın (ince olmasına gerek yok), mayalıdaki işlemleri yapıp, yine oklavayla genişletin (yarım parmak inceliğinde). Teflon tavada pişirin.
Tavanız küçükse hamuru daha az alın.
Haşhaşı bol olursa daha güzel oluyor.
Hazır ürünlerin zararlı olduğunu biliyorsunuzdur. Evde yapmakta zor değil, bu sebeple kolları sıvayın ve mantarları temizleyip doğrayın. Sağlığınız için bu kadar zahmete değer.
Malzemeler
- 7-8 adet mantar
- 2 yemek kaşığı dolusu un
- 1 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz, nane kurusu, pul biber
- 3 su bardağı su
Yapılışı
Tencereye, yağı ve temizlenip ince doğranmış mantarları koyarak kısık ateşte kavurun. Unu da ilave ederek biraz daha kavurun, üzerine soğuk su dökerek devamlı karıştırın (sıcak su dökerseniz topaklanır). Çorba kaynayıca tuzunu ilave edin. Suyu az gelmişse su ilave edip 10 dakika (arada karıştırarak) kısık ateşte pişirin. Sütü de ilave ederek 5 dakika daha pişirin. Nane ve pul biberle süsleyip servis edin.
Arzu ederseniz mantarı kavururken soğan da ilave edebilirsiniz.
Bu yemeği yaparken et kullanır, birde güveç biçiminde tencerede yaparsam, patlıcan güveç yaptım diyorum. Et koymazsam zeytin yağlı hafif yemek oluyor. Yapmasıda çok pratik; doğra ve ocağa koy.
Malzemeler,
- 1 Kg. patlıcan,
- 300gr kuşbaşı veya kuzu kaburga,
- 2 Baş soğan,
- 2 Sivri biber,
- 3-4 Adet domates,
- 3-4 Diş sarımsak,
- 1 Çay bardağından az sıvı yağ,
- 1 Yemek kaşığı salça,
- Tuz, karabiber, kimyon,
Yapılışı,
Patlıcanları alacalı soyarak halka halka doğrayın ve tuzlu suda 20 dk. bekletin. Çelik tencerenin tabanına etleri dizin. Soğan, sarımsak, domates ve biberi doğrayın. Baharatları ilave edip harmanlayın. Bu sebzeleri etlerin üzerine bir avuç dizin. Yıkanmış patlıcanları dizin, tekrar sebzeler ve patlıcanları dizip en üstte sebzeler olacak şekilde hazırlayın. Bir kaseye sıvı yağ salça, baharatlar ve 1 su bardağı su ilave edin ve ezerek karıştırın. Bu karışımı malzemelerin üzerine gezdirerek dökün. Tencereyi küçük ocağa koyarak kısık ateşte, kapağını fazla açmadan 1 - 1,5 saat pişirin.
Etler çiğ konuyor. Et koymazsanız, tabana soğanlı malzemeden koyarak yine kat kat koyarak pişirin. Patlıcan yemeğini pişirirken ve piştikten sonra karıştırmayın. Servis kaşığıyla kenardan dibe kadar ulaşıp tabağa alın tabandaki et üste gelir, Böylece eşit şekilde servis edilir.
Malzemeler varsa 15-20 dakika gibi kısa sürede yapılabilen bir pasta denemenizi tavsiye ederim.
Malzemeler,
- 3 Adet yufka,
- 2-3 Yemek kaşığı haşhaş,
- 1 Çay bardağı kadar sıvı yağ,
- 2-3 Yemek kaşığı pekmez,
- 2 Yemek kaşığı toz şeker,
- 1 Su bardağına yakın Ceviz,
- 1 Tatlı kaşığı tarçın (isterseniz koymayın),
- Yeteri kadar pudra şekeri,
Yapılışı,
Yufkalardan birini tezgaha açın. Haşhaşa sıvı yağ ekleyerek boza kıvamında inceltin. İçine pekmezi ve tarçını ilave ederek iyice karıştırın. Kaşık kaşık, yufkaya 5-6 kaşık gezdirerek dökün. Fırça yardımıyla yufkanın her yerine eşit dağıtın. Cevizi ve toz şekeri de serperek kenarlardan 3-4 parmak içe katlayarak ucundan çok sıkı olacak şekilde rulo yapın. İkişer parmak aralıkta keserek hafif yağlanmış tepsiye sıralayın. Üzerine içine sürülen malzemeden sürün ve kurutmadan 15 dk. pişirin (çok kızartmayın sert olur). Soğuduktan sonra veya servisten önce üzerlerine pudra şekeri serpin.
Diğer yufkalarıda aynı şekilde hazırlayın.
İsterseniz tek yufkayla deneyebilirsiniz.
Kek yapmasını herkes bilir ama, bu tarif annesinden gizli yapacaklar için... Ben orta okuldayken denemiştim. Nerde yanlış yaptım bilemedim, tadı da kötüydü. Hemen çöpe atıp bulaşıkları yıkadım ve anneme de söylemedim.
Malzemeler,
- 3 Adet yumurta,
- 1 Su bardağı süt,
- 1 Su bardağı şeker,
- 1 Su bardağından bir parmak az sıvıyağ,
- 1 Paket kabartma tozu,
- 1 Paket vanilya veya limon kabuğu rendesi,
- 1 Yemek kaşığı kakao,
- 3 Su bardağı kadar un,
Yapılışı,
Karıştırma kabına şeker ve yumurtaları koyarak iyice çırpın. Süt ve yağı da ilave ederek karıştırın. Süzgece, unun birazını, kabartma tozunu ve vanilyayı una dökerek eleyin. Güzelce çırpın, gerekirse un ilave edin. Koyu tahın kıvamında olan hamuru yağlanmış kalıba dökerek bekletmeden fırına sürün. 170 derecede ilk 20 dakika fırını açmadan üstü kızarıncaya kadar pişirin. (35- 40 dakika sürebilir. Fırınlar farklı sürede pişiriyor). Fırından çıkarıp yada fırındayken ortasına bıçakla tabana doğru batırın bıçağa hamur yapışmamışsa içi de pişmiştir. Hamur yapışırsa biraz daha pişsin.
Kakao karışımlı yapmak isterseniz, hazırlanan kek hamurundan 3-4 kaşık bir kaseye alın. Kakaoyu ilave edin ve iyice karıştırın. Kalıba dökerken sade, hamurun yarısını dökün üstüne kakaoluyu dökün ve tekrar sadeyi dökün. Kalıbınız yoksa yuvarlak borcam dan az küçük tepsiye dökün.
Sütünüz yoksa, 1 bardak maden suyu, çay, meyva suyu, su, portakal suyu gibi sıvılarla da yapılır.
Keki büyük kalıba yapacaksanız malzemeyi çoğaltırsınız.
Isparta'da düğün yemeklerinin, özellikle kabunenin yanında ikram edilir.
Malzemeler,
- Salatalık,
- domates,
- Kuru soğan,
- Yeşil biber,
Yapılışı,
Bütün malzemeleri iri iri doğrayın.
Isparta mutfağından bir çorbadır bulamaç. Bizim evde, soğuk kış günlerinde, pazar günleri kahvaltı için hazırlanırdı.
Resmi Büyütmek için Tıklayın
Malzemeler
1 baş soğan
1 çay bardağı un
2 -3 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı tere yağ (dilerseniz artırabilirsiniz)
50gr. kadar kıyma
1 çay bardağından az bulgur
Tuz, karabiber
Nane (arzu edilirse)
Yapılışı
Tencereye yağ, soğan ve kıymayı ilave ederek kavurun. Unu 2 su bardağı suyla karıştırarak, tencereye ilave edin ve gerektikçe su dökün. Suyumuz kaynayınca tuz ve bulguru da ilave ederek karıştıra karıştıra pişirin. Koyu çorba kıvamına gelince 2-3 dakika karıştırmadan tıkır tıkır kaynasın. Baharat ilavesiyle sıcak sıcak servise hazır. (Bayatlamış ekmekler küp doğranıp çorbaya katılır ve karıştırılır, genellikle koyu kıvamda olur). Çorbanın kıvamını su ekleyerek istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.
Turşu yapmak için yerli ve taze sebzeler gerekir. Konya'da pazarlarda seçtirtmezler, bizde köyden getirenlerden alıyoruz.
Malzemeler,
- 5 Litrelik turşu kavanozu (mümkünse cam kavanoz),
- 6-7 Diş sarımsak,
- 1 Tatlı kaşığı limon tuzu,
- 7-8 Yemek kaşığı kalın tuz,
- 1/2 Çay bardağı nohut,
- 2-3 Su bardağı üzüm sirkesi,
- 2 kg salatalık,1 kilo taze fasulye, biraz biber, havuç veya hırtlak,
- Üzerine asma yaprağı ve reyhan dalları yada nane dalları,
Yapılışı,
Turşuluk sebzeleri 2-3 kez iyice yıkayın (suyu berrak olur). Nohutu kavanoza koyduktan sonra sebzelerin aralarına sarımsak koyarak güzelce dizin (hepsi çiğden). Üzerini asma yaprağı ve nane dallarıyla kapatın. 2 litre kadar suya sirkeyi, tuzu, şekeri ve limon tuzunu koyarak karıştırıp kavanoza dökün. Su az gelirse ilave ederek tamamen doldurun. Kapağını kapatıp serin ve karanlık bir yere koyun. Bir hafta suyunun eksilip eksilmediğini kontrol edin. Bir iki ay sonra turşu hazır.
Şu patlıcan ne güzel bir sebze, turşusundan reçeline, yemeğinden salatasına kadar lezzet zinciri.
Malzemeler,
- 3-4 Bostan patlıcan,
- 1 Kase süzme yoğurt,
- 2-3 diş sarımsak,
- Tuz, biber,
- Zeytin yağı veya kızdırılmış tere yağ,
Yapılışı,
Patlıcanları közleyin. Kabuklarından ayıklanıp küp küp doğrayın. Ezilmiş yoğurt, sarımsak ve tuzu iyice karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. Yağını üzerine gezdirin ve pul biber ekerek servis yapın.
Bu kurabiyeyi günüm de yaptım çok beğendiler. Yalnız görünümü çikolatalı keke benzediği için, çatalla bölmek isteyenler şaşırıyor. Çünkü sert olduğu için parçalar fırlıyor. Kurabiye olduğunu önceden söyleyin de masa altlarında kurabiye aramayın:)
Malzemeler,
125gr. Margarin,
1 Adet yumurta,
1/2 Su bardağı şeker,
200gr. kadar mısır nişastası,
1Su bardağı un,
1 Paket vanilya ve kabartma tozu,
Üzeri İçin,
200gr. Sarelle (ekmeğe sürülen),
1 Paket mısır gevreği,
1 Yemek kaşığı sıvı yağ (sarelleyi inceltmek için),
Yapılışı:
Margarini eritip soğutun, şekeri, yumurtayı margarine ilave edip karıştırın. Bir bardak un, kabartma tozu ve vanilya koyduktan sonra, aldığı kadar nişasta ilave edin (nişasta çok olacak). katı bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde hamur alın. Oval veya yuvarlak şekilde hazırlayıp üzerlerine hafif basın. Yağlanmış tepsiye aralıklı dizin. 170 Derecede üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin. Kurabiyeler soğurken dışını hazırlayın.
Mısır gevreğini avucunuzla biraz ezin. Sarelleyi mikrodalgada (yoksa cezvede kısık ocakta yavaş yavaş karıştırarak) eritin. Bir kaşık sıvı yağı koyup iyice karıştırın akışkan hale gelecek. Kurabiyeleri sarelleye bandırın ve mısır gevreğine bulayarak servis tabağına alın. Yuvarlak kurabiyelerin içine lokum koydum. Böylece evdeki lokumları değerlendirmiş oldum. Görünümü de güzel oldu.
Çocukların yaş günü için kolayca yapılan bir pasta. Bizim tepsimiz desenli olduğu için güzel görünmüyor ama size fikir olabilir.
Malzemeler,
- 1 Paket hazır pasta tabanı,
- 1 Paket süt,
- 3 Yemek kaşığı nişasta,
- 2 yemek kaşığı un,
- 1 su bardağı +1yemek kaşığı,
- 1 Paket krem şanti ve 1su bardağı süt,
- 1 Paket vanilya,
Pasta tabanının bir katını şekilde gördünüz gibi kesin, diğer parçayı bütün olarak tepsinin ortasına yerleştirin. Kesilen ortadaki parça fiyong, kenardaki oval parçaları kulak olarak yerleştirin.
Yapılışı,
1 Kutu sütün bir bardağını kaseye alın ve 1 yemek kaşığı şekerle karıştırın. Bu karışımı hazırlanan parçaları kaşık kaşık gezdirerek ıslatın. Sırada krema hazırlama var.
Bunun için, tencereye kalan sütü dökün (5 Bardak kalıyor). Un nişasta ve şekeri ilave edin ve karıştırarak muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirin.
Kremayı pişirirken önce harlı ocakta, kaynayınca da kısık ateşte pişirin. 1paket krem şantiyi (toz halde), vanilya ve 1 su bardağı sütü pişen kremaya dökün, mikserle iyice çırpın. Kremayı sıcakken pasta tabanına bolca sürün. Üzerini istediğiniz gibi süsleyin.
Biz damla çikolata ve kremadan biraz ayırıp çok az gıda boyası (toplu iğne başı kadar) koyarak iyice karıştırdık.
Bunu iki katta yapabilirsiniz. Bunun için iki paket pasta tabanı gerekiyor.
Kremanız artarsa küçük bir kaseye alın ve içine birkaç bisküvi batırıp yeni bir tatlı olarak değerlendirebilirsiniz.
Kabaklarda da değişim başladı. Tombul tombul çok sevimli gözüküyorlardı. Bende aldım kıymalı iç hazırlayıp doldurdum. Yanında yoğurtla hoş bir yemek.
Malzemeler,
- 2 Su bardağı pirinç,
- 1 kg kabak,
- 300gr. Dolmalık kıyma,
- 2 Baş soğan,
- 2 Adet sivri biber,
- 2 Yemek kaşığı salça,
- 2-3 Adet domates,
- 1 Çay bardağı sıvıyağ,
- Maydanoz
- Tuz, karabiber,
Yapılışı,
Pirinçleri iki üç kez yıkayın. Bütün sebzeleri, kabak hariç ince doğrayın, diğer malzemeleri ilave edin ve iyice karıştırın. Önceden yıkayıp oyduğunuz kabaklara çok basmadan doldurun. (Oyulan kabakların içlerine azar azar tuz serpin). Arzu ederseniz tencerenin tabanına maydanoz saplarını veya 3-4 parça kaburga (dolmaya lezzet verir) koyduktan sonra dolmaları sıralayın 2 su bardağı su koyup kaynadıktan sonra altını kısın. Bir saate yakın yavaş yavaş pişirin.
Baharın gelişiyle artık hafif yemekleri tercih edeceğiz. Öğün yerine geçecek doyurucu bir salata, yanına yoğurtta koyarsanız ohh! bol ekmekle beraber, gelsin KİLOLAR.
Malzemeler:
- 3 yaprak marul
- 2 domates
- 1 yeşil biber
- 2 salatalık
- 1 tutam maydanoz
- 3 dal taze soğan
- 1 yemek kaşığı sızma zeytin yağı
- 1 fincan mısır
- 1 fincan kaşar ve beyaz peynir (küp doğranmış)
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- Arzu ederseniz taze nane ve dereotu
Yapılışı:
Sebzeleri güzelce yıkayın ve küp şeklinde doğrayın. hepsini karıştırarak, yağını ve nar ekşisini ilave edin, bekletmeden servis edin.
Bu salata sahurda da iyi oluyor bütün vitaminler var neredeyse.
Çiğ böreği kızartma türü olduğu için pek yapmam. Yaptığım zaman da, hoşlarına gider ama evi de kızartma kokusu sarar. Çiğ böreğin iç malzemesinin biraz sulu olması gerekir. Bende domates koydum. Siz isterseniz su koyun. Kıyması da yağlı olursa böreği bölerken yağlı suyu akar, makbulüde o galiba...
Malzemeler:
İç Harcı:
- 250 gr. kıyma
- 1 baş soğan
- 1 domates (isterseniz)
- Tuz, karabiber
Hamuru İçin:
- 4 su bardağı un
- Tuz
- Aldığı kadar su
- Kızartmak için sıvı yağ
Yapılışı:
Soğanı ve domatesi rendeleyin. Üzerine kıymayı, tuz ve karabiberini koyarak yumuşak içi hazırlayın. Domates koymazsanız, yarım çay bardağı su ilave edin. Hamurunu hazırlayın ve istediğiniz büyüklükte bezeye ayırın. Çok ince olmayacak kadar açın (kalında olmasın). Tabak büyüklüğünde açılan hamurun yarısına iç harcı yayın ve poğaça gibi kapatın. Kenarları çok iyi kapatmalısınız ki, kızgın yağa iç malzemenin suyu sızmasın (yağ patlamalarına sebep olur). Bol kızgın yağda (börek yağa batmalı) pembeleşinceye kadar kızartın.
Yazın domates bol olunca, kalan domatesleri değerlendirmek için bu turşuyu yaptım.
Malzemeler,
- 3-4 Adet domates,
- 3 Diş sarımsak,
- 4 Yemek kaşığı sızma zeytin yağı,
- 3-4 Yemek kaşığı sirke,
- Az tuz,
- Biraz topak yada ince biber,
Yapılışı,
Domatesleri yıkayıp rendeleyin. Sarımsağı ezin ve diğer malzemelerle karıştırıp kavonaza doldurun. Buz dolabına koyun, 3-4 gün içinde oluyor. Ben, evde biber turşular vardı onları koyuverdim.
Barbunya yemeği yaz kış yapılabilecek yemeklerden. Yazın tazesini alırım, ayıklar, yıkar, süzdürürüm ve buzdolabı poşetleriyle derin dondurucuya koyarım.
Malzemeler,
- 1kg Taze barbunya,
- 1 Büyük boy soğan,
- 1/2 Limon,
- 1 Yemek kaşığı salça,
- 1/2 Çay bardağı zeytin yağı,
- 1Küçük patates,
- 1 Küçük havuç,
- 1-2 domates ve yeşil biber,
- 2-3 Diş sarımsak,
- 1 Tatlı kaşığı toz şeker,
- Tuz, karabibrer, kırmızı biber ve kimyon,
Yapılışı,
Barbunyaları ayıklayıp yıkayın. Limon sıkılmış suda haşlayın ve suyunu dökün. Tencereye yağı, soğanı, sarımsağı ve biberi koyarak güzelce kavurun. Salçayı ve baharatları da ekleyerek biraz daha kavurun. 3-4 su bardağı suyu döküp kaynatın. Havuç ve patetesi küçük küp şeklinde doğrayın. Haşlanmış barbunyalarla birlikte kaynayan suya dökün ve şekeri ilave edin. Kısık ateşte yumşayıncaya kadar pişirin. Suyunuda iyice çeksin, soğuyunca limon ve maydanozla servis edin. Suyu resimdekinden daha az olabilir.
Ekmek kadayıfını ilk kez Konya'da gördüm. Ben revaniyeye benzetiyordum ama ikisininde tadı ayrı. Bu tatlı daha çok Ramazan'da ve bayramlarda yapılıyor. Ekmek kadayıfının küçük boylarıda var artık. Büyükle yaparsanız kalanını saklama kaplarıyla derin dondurucuya koyabilirsiniz. Buzluktan çıkınca da oda sıcaklığında çözüyor ve yeni yapılmış gibi güzel oluyor. Yazın dondurma kışında kaymakla güzel oluyor. Bayram gelsede Atabey'de Şule'yle yine yapsak... Kalabalık olunca daha güzel oluyor. Kalabalık deyince en az 20 kişi oluyoruz:)
Malzemeler,
- Büyük boy ekmek kadayıfı,
- Ekmek kadayıfını ıslatmak için sıcak su,
- Şerbet için:
- 2 Litre şeker,
- 2 Litre su,
- Üzerine:
- Kaymak veya dondurma,
- 4-5 Adet çöp şiş veya çay kaşığı,
Yapılışı,
Ekmek kadayıfını çok geniş bir tepsiye koymak gerekiyor. Çünkü çok genişliyor. (Tepsinin ortasına kadayıfı koyunca kenarlardan 3-4 parmak boşluk kalmalı). Sıcak suyu her yerine gezdirip ıslatın, 10dk. kadar bekletin ki yumuşasın. Suyu kalmışsa süzün veya kağıt havlu ile alın. Suyunu fazla dökmezseniz hepsini emiyor.
Sıra geldi şerbet hazırlamaya.
Su ve şekeri ocağa koyarak şeker eriyinceye kadar kaynatın.Tepsiyi ocağa koyarak bütün ocakları kısık açın. (Kadayıfın ortasına küçük artı şeklinde kesin ki buhar çıksın, ayrıca çöp şişleri de kadayıfa batırın, bu da kaynarken kaymasını önler). kaynayan şerbetten iki üç kepçe dökün, çekince yine azar azar dökün ve arada tepsiyi çevirin. Şerbet bitinceye kadar azar azar dökerek ve çevirerek pişirin. Üzerini kapatın, şerbet varsa çeksin, soğuyunca dilimleyin ve ters çevirin. kaymakla yada dondurmayla servis edin.
Kahvaltılarda ve kısırın yanında yenecek lezzetlerden biri, közlenmiş kırmızı biber.
Buzdolabı poşetlerine 2 şer koyarak buzluğa koyarsanız kışın da mahrum kalmazsınız...
Malzemeler:
- 1 kilo salçalık kırmızı biber
- 5 diş sarımsak
- Yeteri kadar sızma zeytin yağı
- 3 yemek kaşığı sirke
- Maydanoz
- Tuz
Yapılışı:
Biberleri yıkayıp közmatikte yada fırında közleyin. Kabuklarını soyup temizleyin ve küçük küçük doğrayıp hafif tuzlayın. Sarmsağı rendeleyin, sirke ve zeytin yağı ile karıştırıp biberlere ilave edin ve maydanozla süsleyin.
Sebzelerin en güzeli patlıcan. Salatasından tutun da; etlisi, zeytin yağlısı, beğendisi derken pek çok çeşit yemeği mevcut. Hem de çok lezzetli. İşte, o lezzetlerden biri...
Malzemeler:
- 4-5 adet patlıcan
- 1 adet biber
- 2 adet domates
- Yeteri kadar kürdan
- Kızartma için sıvı yağ
Köfte için:
- 500 gr. köftelik kıyma
- 1 orta boy soğan (rendelenmiş)
- Tuz, kimyon, karabiber
- 1 çay bardağı kadar galete unu veya 2 dilim bayat ekmek
- 1 yumurta
Yapılışı:
Patlıcanları ayıklayıp yıkayın ve kurulayın. Uzunlamasına dilimler şeklinde kesin (çok ince olmasın, bir patlıcanı 4'e bölebilirsiniz). Bol kızgın yağda kızartın. Köfte malzemesini iyice yoğurup yuvarlak şekilde hazırlayın. Teflon tavada yağsız kızartın. Kızarmış patlıcanları artı şeklinde koyarak hafif tuzlayın. Ortasına köfteyi yerleştirin. Karşılıklı kenarlardan kapatıp kürdanla tutturun. İri doğranmış biberi ve domatesi de kürdana geçirin. 1 su bardağı su ilave ederek, fırında 25 dk. kadar pişirin. İsterseniz suyuna biraz salça koyabilirsiniz.
Güler ablam Konya'ya gelirken mutlaka hamur işleri yapıp gelir. Bizde afiyetle yeriz. Bu gelişinde gül tatlısı getirmiş, tabi ki şerbetini burda döktük. Hafif bir tatlı, tadı güzel bir o kadar da görüntüsü güzel, Isparta gülü işte...
Malzemeler,
- 1/2 Su bardağı irmik,
- 1 Su bardağı yoğurt,
- 1 Su bardağı çiçek yağı,
- 1/2 Su bardağı margarin (eritilmiş),
- 1 Yumurta,
- 1 Paket kabartma tozu ve vanilya,
- Aldığı kadar un,
- Şerbet İçin:
- 2,5 Su bardağı şeker,
- 2 Su bardağı su,
- 1/2 Limon suyu,
Yapılışı,
Bütün malzemeyi karıştırarak hamuru hazırlayın. Biraz hamur alarak merdaneyle 3mm. kalınlığında açın ve bir kase ile kesin (çay bardağıyla keser gibi). Kesilen daireyi kenerdan içe doğru 3cm. olacak şekilde 4 eşit parça kesin, ortaya yarım ceviz koyarak kesilen karşılıklı kenarları kaldırarak gül şekli verin. Fırında kızarıncaya kadar pişirin. soğuyunca şerbetini dökün.
Şerbet için: Su ve şekeri tencereye koyarak 5 dk.kaynatın. Limon suyunu ilave edip ocağınızı kapatın. 5dk. sonra soğuk tatlıya döküp üzerini kapatın. (isterseniz yarısına şerbet döküp diğerlerini birkaç gün sonra şerbetleyebilirsiniz).