Katmeri mayalı hamurdan yaparsanız yumuşacık, mayasız hamurdan yapılırsa da tel tel daha gevrek olur.
Malzemeler,
- 4-5 Su bardağı un,
- 1 Yemek kaşığı toz maya veya yaş,
- Ilık su,
- Ceviz,
- 1 Kase haşhaş veya tahin,
- 1 Tatlı kaşığı tuz,
- 2 Yemek kaşığı kadar sıvı yağ,
Yapılışı,
Karıştırma kabına un, tuz ve mayayı koyarak ılık su ilavesiyle yumuşak hamur hazırlayın. Üzerini örterek 30-40 dakika mayalamaya bırakın. Tezgahı yağlayarak bir avuç hamuru alıp elinizi yağlayarak hamuru açın. Hamur yumuşak olduğu için kolay açılır. Açılan hamura cevizi ve haşhaşı serpin, elinizle basarak biraz yedirin. Ucundan başlayarak rulo yapın ve bir ucundan tutarak kendi etrafında dolayın (çörek gibi). Diğer hamurlarıda aynı şekilde yapın. İlk yapılanı alıp elinizle, ortasından yavaş yavaş basarak genişletin. Bir parmak kalınlığına getirin ve ısınmış teflon tavada pişirin. İsterseniz üzerine tereyağ sürebilirsiniz.
Hamurunu fırından da alıp yapabilirsiniz.
Mayasız yapacaksanız, un,su ve tuz ile normal hamur yapıp portakal büyüklüğinde hamur alarak oklavayla açın (ince olmasına gerek yok), mayalıdaki işlemleri yapıp, yine oklavayla genişletin (yarım parmak inceliğinde). Teflon tavada pişirin.
Tavanız küçükse hamuru daha az alın.
Haşhaşı bol olursa daha güzel oluyor.
Comments (0)
Yorum Gönder