Nokul, Isparta'da Ramazan bayramlarında, mahalle fırınlarında sinilerle yapılırdı. Bayramda gelen misafirlere ikram ederdik. Şimdi de evlerde yapıyoruz ama o zamanın telaşı başka oluyordu.
Nokul Isparta'nın meşhur lezzetlerinden biridir. Nokulu bilmeyenlere ikram ettiğimde çok beğeniyor ve tarif istiyorlar. Çay ve peynirle harika oluyor (Nokulun yanında reçel, domates ve salatalık da olabilir, ama peynir olmazsa olmaz).
Yumuşak ekmek hamuru yoğurun.
Malzemeler:
Hamuru için:
- 7-8 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya veya 1 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yeteri kadar ılık su
- 1 yemek kaşığı tuz
Yada fırından 2 ekmek hamuru
İç Malzeme:
- 1 su bardağı kadar tahın veya ezilmiş haşhaş (inceltilmiş)
- 1 su bardağı ceviz
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 3-4 yemek kaşığı toz tarçın
Üzeri İçin:
Yapılışı:
Bardağa koyduğunuz toz mayaya şeker ilave ederek ılık suyu dökün 15-20 dakika kabarsın (bardağı hamur yoğuracağınız kaba koyun, maya kabarınca bardaktan taşar). Unu ve tuzu ilave edin, ılık suyu yavaş yavaş dökün ve elinizle avuçlayarak katı olmayacak şekilde iyice yoğurun (pişi hamuru kıvamında). Kapak kapatıp sofra bezine sararak mayalanmasını bekleyin. Hamur mayalanınca resimdeki gibi tepsiye biraz yağ döküp elinizle yayın, hamurdan iki avuç kadar parça koparıp elinizle hamuru esneterek yayabildiğiniz kadar yayın. Haşhaşı 3-4 kaşık dökerek hamurun üzerine yayın ve bir tatlı kaşığı tarçını da serpin (hamuru kenardan içe doğru kapatıp basın tekrar açın, karşı kenerdan, sağdan ve soldan da yaparsanız haşhaşı iyice yedirmiş olursunuz). Yeteri kadar cevizi serpin ve hamuru rulo şeklinde sarın, 2-3 parmak kalınlığında keserek bolca yağlanmış tepsiye resimdeki gibi yerleştirin. Susamı su ile ıslatıp (hafif sulu) elinizle tepsideyken üzerlerine sürebilirsiniz yada hamuru kesince susama bandırarak tepsiye yerleştirebilirsiniz. Bu işlemi tepsi doluncaya kadar aynı şekilde yapın. Resimdeki tepsi iki karış genişliğinde, 1 çay bardağı yağ döktüm, nokullar yan yana yerleştiğinden yağlar aralarından görünüyor. Pişerken içine çekiyor. Hamurunda yağ olmadığı için yağlı hazırlıyoruz. Az yağ kullanırsanız ekmek yer gibi olur. Nokulları ısıtılmış fırında 200 derecede 45 dakika altı üstü kızarıncaya kadar pişirin (kendi fırınınıza göre). Fırından çıkınca 5 dakika sonra nokulları tepsiden alın, sıkışık konduğu için altı buharlanıp ıslak olur.
Bir avuç dolusu hamuru yağlanmış tepsiye koyun, elinizle açarak inceltin ve tarçın serpin.
Haşhaş ve cevizi de serpin ve sıkı sıkı rulo şeklinde sarın.
Üç parmak genişliğinde kesip tepsiye dizin.
Çok sıkıştırmadan tepsiye yerleştirin. Üzerlerine ıslatılmış susamdan elinizle bolca sürün yada kestiğiniz nokulu susama bandırın. Fırına koymadan 30 dakika mayalandırın. Vaktiniz yoksa hemen de koyabilirsiniz.
Fırından çıkınca 5-10 dakika dinlendikten sonra nokulları tepsiden çıkarın.
Fırından alacağınız hamurla kek kalıbına koyarak daha az nokul yapabilirsiniz.
Tepsiden çıkmış hali.
Not:
Nokulu değişik şekildede yapabilirsiniz. Rulo yaptığınız zaman esneterek inceltin bir karış uzunluğunda kesip kendi etrafında döndürüp tepsiye yerleştirin veya üç parmak kalınlığında kesip beze yapar gibi iki elimizle kenarlarda alta doğru düzeltip üstü düz olacak şekilde tepsiye koyabilirsiniz. Ben kestiğim gibi tepsiye yerleştiyorum. Kalan hamurum olursa pişi veya katmer yapıyorum.
Nokullar sık sık konduğu için yukarıya kabarıyor, içide pişiyor.
Nokulu az yapmak isterseniz kek kalıbında sekiz tane oluyor.