spoon

Kabune

Kabune, Isparta'nın düğün yemeğindeki pilavdır. Evde de yapıyoruz ama düğünlerde kazanda pişen daha lezzetli oluyor. Isparta' ya gittiğimizde akrabalardan birinin düğünü denk gelse diye bakıyoruz:)


Düğünlerde, önce pilav sonra kuru fasulye yada bamya yemeği, söğüş (domates. biber, kuru soğandan oluşur) ve son pilav, ardından da helva gelir. Bu menüye helva kabune denir. Zenginlerin yaptığı düğünde de (şimdi pek yapılmıyor). İlk pilavla son pilav arası yemek yerine parçalara ayrılmış beyaz pidenin üzerine et suyu ve bütün et (kaburga veya parça et) konur. Helvanın yanında da zerde bulunur.

Malzemeler,
  • 500gr. kemikli et,
  • 1 Su bardağı haşlanmış nohut,
  • 1 Baş iri soğan,
  • 2 Su bardağı pirinç,
  • 3 Su bardağı et suyu,
  • Tuz, karabiber,
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı,

Yapılışı,

Kemikli eti, yıkayın ve düdüklü tencereye yerleştirip üzerine basmayacak kadar (4-5 bardak) su koyarak kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alın, 1 tatlı kaşığı tuzu da koyarak kapağını kağatın, kaynadıktan sonra 45dk. kadar haşlayın. Ilıyınca kemiklerinden ayırıp ince ince didin.
Pirinçleri de güzelce yıkayıp üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve kaynar suyu döküp ıslatın. 20-30 dakika beklesin, bu arada soğanı piyaz şeklinde ince ince doğrayın, biraz tuz ve karabiberle avuşturun. Pilav tenceresine soğanları, haşlanmış etleri, nohutu ve en son pirinçleri koyarak et suyunu üzerlerine yavaş yavaş gezdirerek bozmadan dökün. Ocağa koyun, kaynayınca tuzuna bakıp ayarlayın (biraz tuzlu gelmeli ki suyunu çekince normal olur). Ocağı kısarak suyunu çekene kadar pişirin. Et suyunu az koyarsanız üstüne parça parça tereyağ koyun.
Not:
Kabunenin aynısını tavuk eti ilede yapabilirsiniz. Ama o kabune değil!

Comments (0)

Yorum Gönder