Yoğurdu hazır almak yerine kendiniz yapabilirsiniz, daha sağlıklı. Geçen hafta Antalya'ya gitmiştik, Hatice bize yoğurt yaptı. Orası çok sıcak olduğu için yazları yoğurdu mayaladıktan sonra kapak yerine tel süzgeç kapatıp sofra bezine sardı, böylece üstü sulanmıyormuş. Ben Konya'da olduğum için kapak kapatıyorum (sıcak bölgede oturanlara duyrulur). Ayrıca mayalayacak yoğurda 1 tatlı kaşığı şeker koyunca ekşi olmuyormuş.
Malzemeler,
- 1,5 Litre süt (2 litre almıştım, iyice kaynatınca 1,5 litre kalmış),
- 1 Yemek kaşığı taze yoğurt (mümkünse bir önce mayalanan yoğurttan),
- 2 Çay kaşığı şeker,
- Süslemek için çörekotu,
Yapılışı,
Açık aldığınız sütü, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 10dk. arada karıştırarak kaynatın. Yoğurt yapacağınız kaba dökün uygun bir yere sofra bezi açarak yerini hazırlayın. Serçe parmak dayanacak sıcaklığa gelince hazırladığımız mayayı süte dökerek iyice karıştırın (maya: yoğurdun, şeker ve ılımış sütle sıvı hale getirilmesi), kapağı ve sofra bezini bohça gibi kapatarak iyice kapatın. Üzerine başka sofra bezi veya küçük battaniye kapatın. 4 saat sonra örtüleri açın 1 saat kadar bekleyip sarsmadan dolaba koyun ertesi güne yoğurt hazır.
Not:
Hazırlara göre biraz sulu oluyor ama en sağlıklısı ev yapımı yoğurtmuş, uzman öyle söylüyor:)
Comments (0)
Yorum Gönder