spoon

Mini Poğaça

Poğaça yapmayı herkes bilir ama, değişik şekiller göstermek için yazmak istedim



Malzemeler:
  • 2 Su bardağı süt,
  • 1Su bardağından 1parmak eksik sıvı yağ,
  • 1 Tatlı kaşığı tuz,
  • 2 Yemek kaşığı şeker,
  • 1 Paket maya (direkt una karıştırılan) veya diğerlerinden,
  • Yeteri kadar un,
  • 1 Yumurta beyazı içine sarısı üzerine,
  • Çörekotu, susam, haşhaş,

Yapılışı:
Sütü ılıtın, yağ, şeker,tuz ve yumurta akını süte ilave ederek karıştırın. 2 su bardağı kadar un koyarak mayayı da ekleyip yoğurmaya başlayın, gerektikçe un ilave ederek sert olmayan hamur hazırlayın. Elinizi arada, hafif yağlayarak yoğurursanız, hem elinize yapışmaz, hemde fazla un almamış olursunuz.
Hamurun üzerini kapatıp 30-40 dk. Mayalandırın (hamuru açınca iki katı kabarmış olacak).
Hamurdan cevizden biraz büyük parça kopartıp elinizle yuvarlayarak aralıklı olarak tepsiye dizin. üzerine yumurta sarısı ve çörek otu serperek pişirin. Ilıyınca yarıya kadar keserek lor yerleştirin ve doğranmış maydanoza bandırın. Ben, acelem olduğu için maydanozu dal olarak koydum.
Yine aynı poğaçanın arasına ince kesilmiş domates, salatalık, biber, peynir ve maydanoz dalıyla güzel görümlü poğaçanız olacak. Benim yaptığım bittiği için fotoğrafını çekemedik.
Yine aynı poğaçanın en üstünden küçük keserek içini boşaltın. Küçük küp şeklindeki kızarmış patetes (bezelye ve mısırda ilave edebilirsiniz) ile doldurup üzerine 1 kaşık sarımsaklı yoğurt döküp maydanoz dalıyla süsleyin.
Hamurdan, mandalina kadar parça alın elinizle, tatlı tabağı kadar açarak ezilmiş haşhaş sürün ve rulo yapın. Ay çöreği gibi kıvırın. Üzerine yumurta sarısı ve tohum haşhaş serpin.
Hamurdan portakal büyüklüğünde hamur alın, merdaneyle veya elinizle açarak tahın sürün, ceviz serpin ve rulo yaparak 2-3 cm keserek tepsiye dizin. Üzerine yumurta sarısı ve susam serpin.
Bir değişik öneri daha. Normal peynirli yapar gibi hazırlayın birer dilim sucuk koyarak kapatın.
Not:
Yumurta sarısına az yağ veya süt (1 tatlı kaşığı kadar), eklerseniz daha kolay sürülür ve hepsine yeter.

Comments (0)

Yorum Gönder