spoon

Arabaşı Çorbası

Uzuuuun aradan sonra tariflere başlıyorum, inşallah devamı da gelir:)
Bu tarifi Konyalıların affına sığınarak yazıyorum. Bende 28 yıldır Konya'dayım. Çevremdeki komşular, arkadaşlar sayesinde Konya yemeklerini de öğrenmiş oldum. Severek yapıyorum ve severek de yiyoruz (Batırık gibi).
Arabaşı çorbası soğuk kış günlerinde; eş, dost, akraba bir araya gelir ve akşam 10-11 gibi geç vakit içilir.
Hamuru sinilere dökülüp kar üzerinde soğutulur, çorba da kaynar olur (ocak kapatılmaz). Hamurundan kaşıkla alınıp çorbaya daldırılır ve içilir. Hamuru soğuk olduğu için çorbayı biraz soğutur.
Çorbanın espirisi de eğer kaşıkladığınız hamur çorbayı alırken içine düşerse, bir daha ki arabaşı çorbası o kişinin evinde yenir diye söylenir :))
Konya ve çevresinde; kışın soğuğunda sıcacık arabaşı çorbası, yazın bunaltıcı sıcağında da buzz gibi batırık yenir.


Malzemeler:
  • 2 adet piliç but (göğüs de olabilir),
  • 3-4 yemek kaşığı dolusu un,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası (arzuya göre azaltabilirsiniz)
  • Pul biber, karabiber, tuz
  • Tavuk suyu, su,
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağ,
  • Limon
Hamuru için:
  • 1 su bardağı un,
  • 5 su bardağı su,
  • Tuz
Yapılışı:
Tavuğu haşlayın ve didin.
Tencereye koyduğunuz sıvı yağla unu biraz kavurun (kahve rengine dönmesin), bir bardak soğuk su dökerek hızlıca karıştırın (sıcak su dökerseniz topaklanır) ve çorba kıvama gelinceye kadar tavuk suyu dökün.
Tavada tereyağını eritip salçayı kavurun, baharatları ilave edin. Biraz su dökerek salçaların topaklanmasını giderin. Çorba kaynadıktan sonra karıştırarak hazırlanan salçayı dökün ve 20-25 dakika kaynatın. Bu arada didilmiş etleri ilave edin, tuzunu ayarlayın koyulaşırsa tavuk suyu ilave edin ve ocağı kapatın. Servis ederken çorba kaynamış olsun ve yemek bitinceye kadar kaynasın. Çorbaya limon ve pul biber koyarak daha da lezzetlendirebilirsiniz.

Hamurun yapılışı:
Tencereye unu koyun ve azar azar suyu ilave ederek çırpma teliyle hızlı hızlı karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde edin. Ocağı açıp (muhallebi yapar gibi) sürekli karıştırın ki dibi tutmasın. 10 dk kadar kısık ateşte pişirin. İyice koyulaşsın. Islattığınız yuvarlak borcama dökün ve soğuk bir yere koyun.
Baklava veya kare şeklinde keserek servis edin.

Not: Hamurun ince olması makbuldür yarım santim gibi.

Orijinal Servis: Siniye dökülmüş hamurun ortası çorba kasesi büyüklüğünde açılır ve geri kalan kısımlar kesilir. Çorba ortaya konur ve hamuruyla birlikte ortadan yenir.

Comments (0)

Yorum Gönder