spoon

Haşhaşlı Helva

Kış günlerinde ve sobanın üstünde yavaş yavaş pişen helvanın tadına doyulmazdı. Soğumasını dört gözle beklerdik. Sıcak sıcak elimize alıp şekil vereceğiz diye de epeyce uğraşırdık. Bu helvayı yaparken evin her yeri  de mis gibi pekmez kokar.
Rahmetli annem kenevirli yapardı. Haşhaşlı daha da güzel oluyor ben öyle yaptım.



Malzemeler:

  • 2 Ölçü pekmez, (kase veya bardak)
  • 1 Ölçü haşhaş,
  • 4-5 Yemek kaşığı un,
  • Ceviz, (koymasanızda olur)
  • Un, (tepsiyi unlamak için)


Yapılışı:
Büyükçe bir tencereye pekmezi dökün ve 5-10 dk. kaynasın. Haşhaşı teflon tavada biraz kavurun (yakmadan). Kaynayan pekmeze haşhaşı dökün ve ocağı iyice kısın (taşar) ve arada karıştırarak pişirin. 30-40 dk sonra su koyduğunuz bardağa pişen helvadan damlatınca top top olması gerekir. Kıvama gelince unu ve cevizi de ekleyerek 10dk. kadar daha pişirin. Tencere biraz ılıyınca bolca unlanmış tepsiye döküp şekil verin. Baklava şeklinde kesip ayrı ayrı dizin veya helva iyice ılıyınca elinize alıp parmak şekli verebilirsiniz.
Tencere dibindekiler dondukça ocağa koyarak eritip yeniden şekil verebilirsiniz. Helva iyi kaynamışsa yayılmaz ve sert olur, zaten sert olması lazım kırarak yenir.
Pişme süresi pekmezin duruluğuna göre değişiyor. Ben üç kez yaptım, 30dk. 45dk. ve sonuncusu 1 saatte pişti. Kıvamlarıda, sert, çoksert ve ikisi arası birşey oldu. Hepside güzeldi.
Bu helvanın soğukta durması gerekir. Oda ısısında gevşer, yumuşar güzel olmaz.

Comments (0)

Yorum Gönder