spoon

Ekmek Kadayıfı

Ekmek kadayıfını ilk kez Konya'da gördüm. Ben revaniyeye benzetiyordum ama ikisininde tadı ayrı. Bu tatlı daha çok Ramazan'da ve bayramlarda yapılıyor. Ekmek kadayıfının küçük boylarıda var artık. Büyükle yaparsanız kalanını saklama kaplarıyla derin dondurucuya koyabilirsiniz. Buzluktan çıkınca da oda sıcaklığında çözüyor ve yeni yapılmış gibi güzel oluyor. Yazın dondurma kışında kaymakla güzel oluyor. Bayram gelsede Atabey'de Şule'yle yine yapsak... Kalabalık olunca daha güzel oluyor. Kalabalık deyince en az 20 kişi oluyoruz:)



Malzemeler,
  • Büyük boy ekmek kadayıfı,
  • Ekmek kadayıfını ıslatmak için sıcak su,
  • Şerbet için:
  • 2 Litre şeker,
  • 2 Litre su,
  • Üzerine:
  • Kaymak veya dondurma,
  • 4-5 Adet çöp şiş veya çay kaşığı,
    Yapılışı,

    Ekmek kadayıfını çok geniş bir tepsiye koymak gerekiyor. Çünkü çok genişliyor. (Tepsinin ortasına kadayıfı koyunca kenarlardan 3-4 parmak boşluk kalmalı). Sıcak suyu her yerine gezdirip ıslatın, 10dk. kadar bekletin ki yumuşasın. Suyu kalmışsa süzün veya kağıt havlu ile alın. Suyunu fazla dökmezseniz hepsini emiyor. 
    Sıra geldi şerbet hazırlamaya.
    Su ve şekeri ocağa koyarak şeker eriyinceye kadar kaynatın.Tepsiyi ocağa koyarak bütün ocakları kısık açın. (Kadayıfın ortasına küçük artı şeklinde kesin ki buhar çıksın, ayrıca çöp şişleri de kadayıfa batırın, bu da kaynarken kaymasını önler). kaynayan şerbetten iki üç kepçe dökün, çekince yine azar azar dökün ve arada tepsiyi çevirin. Şerbet bitinceye kadar azar azar dökerek ve çevirerek pişirin. Üzerini kapatın, şerbet varsa çeksin, soğuyunca dilimleyin ve ters çevirin. kaymakla yada dondurmayla servis edin.

    Comment (1)

    Artık 21 kişiyiz :)

    Yorum Gönder