Ev yapımı dönerin tarifini televizyonda gördüm ve yaptım güzel oldu ama biraz uğraştırıcı, onu yaparsan daha sonra resmini ve tarifini yazarım. Bu aceleyle uydurduğum pratik bir tarif.
Malzemeler,
- Yarım göğüs eti veya but,
- Yeşillikler (marul,domates, biber, taze soğan, salatalık maydanoz),
- Tuz, kimyon, karabiber, kekik,
- 2 Yemek kaşığı sıvıyağ veya 1 kaşığı tereyağı,
- Yufka ekmek veya lavaş ekmek,
Yapılışı,
Tavuk etlerini ince ince doğrayın ve terbiyesini yapın (1 kaşık sirke, 1 kaşık sıvıyağ, sarımsak ve baharatlar). Salatayı yapıncaya kadar dinlensin. Salata tamam olunca teflon tavaya 1 kaşık tereyağını koyarak eritin ve etleri koyarak pişirin, yufkaya etleri ve salataları paylaştırarak servis edin. (tavuk but tercih ederseniz daha yumuşak olur).
Kedi dili (savayer) bisküviler gerçekten kolaylık sağlıyor. Hem pratik hemde hafif bir tatlı, ekler pastaya da benziyor. Kedi dili bisküvi önceleri Real'de vardı, şimdi Bim'ler de de var. Bisküvi, süt ve kremşanti varsa (şeker zaten vardır) tamamdır. çikolata sosu evde de yapılabilir. Bu pastayı Beratcan benden yardım ismeden 2-3 dilim yer, acıktıkça da pasta bitinceye kadar ister durur. Yemek yerkende böyle olsa...
Malzemeler,
- Kreması için:
- 4 Su bardağı süt,
- 1 Su bardağı su,
- 3 Yemek kaşığı nişasta,
- 2 Yemek kaşığı un,
- 1 Su bardağına yakın şeker,
- Krema piştikten sonra:
- 1 Paket kremşanti,
- 1 Su bardağı süt,
- Tepsiye dizmek için:
- 2 Paket kedi dili bisküvi
- 1 Su bardağı kadar süt (bisküvileri ıslatmak için),
- 1 Paket çikolata sos,
Yapılışı,
Krema için olan malzemeleri tencereye dökün ve muhallebi kıvamında pişirin. 1 paket kremşantiyi (toz halinde) ve 1 su bardağı sütü de ilave ederek (bu arada 1 muzda ilave edebilirsiniz) mikserle pürüzsüz oluncaya kadar çırpın, kremanız hazır. Soğutmadan kullanın ki kolay sürülsün.
Dikdörtgen borcama bisküvileri, (1 su bardağı sütü yayvan bir tabağa koyun, isterseniz bir yemek kaşığı şeker ilave edebilirsiniz) süte bandırarak tepsiye dizin. Kremanın yarısını üzerlerine ve aralara kaşık kaşık sürün, bir kat daha bisküvileri ıslatıp dizin ve kalan kremayı her tarafına dökün. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra sosunu her tarafına eşit şekilde döküp soğuyunca dolaba kaldırın. Bir gün önce yaparsanız daha güzel olur.
Not:
Çikolata sosu hazır olanlardan üzerindeki tarife göre yaptım. Evde de yapabilirsiniz. Kakao, nişasta, şeker ve sütle muhallebi gibi pişirip, varsa çikolata parçaları da ilave ederek iyice yedirin.
Kabune, Isparta'nın düğün yemeğindeki pilavdır. Evde de yapıyoruz ama düğünlerde kazanda pişen daha lezzetli oluyor. Isparta' ya gittiğimizde akrabalardan birinin düğünü denk gelse diye bakıyoruz:)
Düğünlerde, önce pilav sonra kuru fasulye yada bamya yemeği, söğüş (domates. biber, kuru soğandan oluşur) ve son pilav, ardından da helva gelir. Bu menüye helva kabune denir. Zenginlerin yaptığı düğünde de (şimdi pek yapılmıyor). İlk pilavla son pilav arası yemek yerine parçalara ayrılmış beyaz pidenin üzerine et suyu ve bütün et (kaburga veya parça et) konur. Helvanın yanında da zerde bulunur.
Malzemeler,
- 500gr. kemikli et,
- 1 Su bardağı haşlanmış nohut,
- 1 Baş iri soğan,
- 2 Su bardağı pirinç,
- 3 Su bardağı et suyu,
- Tuz, karabiber,
- 1 Yemek kaşığı tereyağı,
Yapılışı,
Kemikli eti, yıkayın ve düdüklü tencereye yerleştirip üzerine basmayacak kadar (4-5 bardak) su koyarak kaynatın. Üzerinde oluşan köpükleri kaşıkla alın, 1 tatlı kaşığı tuzu da koyarak kapağını kağatın, kaynadıktan sonra 45dk. kadar haşlayın. Ilıyınca kemiklerinden ayırıp ince ince didin.
Pirinçleri de güzelce yıkayıp üzerine 1 tatlı kaşığı tuz ve kaynar suyu döküp ıslatın. 20-30 dakika beklesin, bu arada soğanı piyaz şeklinde ince ince doğrayın, biraz tuz ve karabiberle avuşturun. Pilav tenceresine soğanları, haşlanmış etleri, nohutu ve en son pirinçleri koyarak et suyunu üzerlerine yavaş yavaş gezdirerek bozmadan dökün. Ocağa koyun, kaynayınca tuzuna bakıp ayarlayın (biraz tuzlu gelmeli ki suyunu çekince normal olur). Ocağı kısarak suyunu çekene kadar pişirin. Et suyunu az koyarsanız üstüne parça parça tereyağ koyun.
Not:
Kabunenin aynısını tavuk eti ilede yapabilirsiniz. Ama o kabune değil!
İçli köfte denince zor bir yemek gibi düşünülür ama o kadar da değil. Eğer seviyorsanız işte size içli köfte tarifi mutlaka deneyin. Kolay gelsin:)
Malzemeler:
Hamuru için:
- 1 adet soğan
- 4 su bardağı çiğ köftelik bulgur
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı irmik
- 4 su bardağı kadar su
- Tuz
İçi için:
- 3 adet soğan
- 3 yemek kaşığı tereyağı veya margarin
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 bir kase dolusu kıyma
- 1 fincan iri parçalanmış ceviz
- Karabiber, tuz ve reyhan
Yapılışı:
İçini hazırlamak için tavaya tereyağını ve ince doğranmış soğanı ilave edip kavurun. Kıymayı da ilave ederek kavurmaya devam edin. Kıymanın rengi değişince salçayı ekleyip biraz daha kavurun ve ocağı kapatın. Baharatlarını ve cevizi ilave edin. Donması için soğuk bir yere koyun.
Sıra hamuru hazırlamada. Geniş bir leğene bulguru koyun ve 2 su bardağı kaynar suyu bulgura karıştırarak dökün. Bulgur tane tane olsun (su fazla gelecek gibiyse birazını ayırın). Üstünü kapatın, 15 dk. demlensin. Soğan, salça, yumurta, tuz ve irmiği ilave edin. Kalan 2 bardak suyu kaseye koyun, arada avcunuzla su alarak 30 dk. yoğurun. Şekil veriliyorsa oymaya başlayın, değilse biraz daha yoğurun (çiğ köfte yoğurur gibi).
Kıvamı gelen hamurdan mandalina büyüklüğünde alın. Elinizi ıslatarak oval şekil verin. İşaret parmağınızla oyarak yavaş yavaş genişletin (arada parmağınızı ıslatın). Donmuş içten 1 yemek kaşığı kadar koyun ve köfteyi çevirerek ağız kısmını kapatın. Köfteniz hazır.
Sıra geldi pişirmeye. Tencereye bol su koyup kaynatın. Tuz ve yarım limon ilave edip 5dk. (içinin yağı eriyinceye kadar) haşlayın. Köfte servise hazır.
Not:
İsterseniz yumurtaya bulayıp bol kızgın yağda kızartabilirsiniz ama ağır olur. İçi için mutlaka katı yağ olmalı, sıvı olursa köfteyi kapatamazsınız.
Uzun zamandır tarif yazamadım, ama telafi edeceğim inşallah. Kurban bayramına da az kaldı. Et yemekleri tarifi yazayım dedim. Bu yemeğin tarifini biliyordum ama hiç pişirmemiştim. Başemel sosun tadını bildiğimiz için damak tadımıza uyar diye düşündüm, öylede oldu. Beğendinin tadı etin tadından daha güzeldi. Sadece Hünkar değil evdeki HERKES BEĞENDİ :)
Malzemeler:
- 3 adet iri patlıcan
- 500 gr. kuşbaşı et
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı un
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz, karabiber
- İsteyen 1 çay bardağı kaşar rendesi koyabilir
Yapılışı:
Beğendisi için, patlıcanları közleyin (ateşte, közmatikte veya ocakta). Temizleyip ezilircesine küçük küçük doğrayın. Küçük bir tencereye 2 kaşık tereyağını koyup eritin. Unu ilave ederek kavurun. Sütünü de ilave ederek devamlı karıştırın (boza kıvamında olsun). Közlenmiş patlıcanları, tuzunu, biberini ilave edin. 2dk. karıştırıp ocağı kapatın. Ben kaşar peyniri rendesi koydum, süne süne güzel oldu. Orjinalinde kaşar yok. Şimdi beğendi hazır.
Kavurmasını hazırlamak için, ben 2 saat yada 1 gün önceden eti terbiye ederim. (terbiyesi için: 500 gr ete, 1/2 çay bardağı sıvı yağ, 1/2 çay bardağı süt, baharatlar ve 3 diş sarımsak doğrayıp dolaba koyarım). Eti tavaya alıp ocağa koyun. Suyunu salıp çektikten sonra salça ve azar azar kaynar su ilave ederek yumşayana kadar kavurun.
Beğendiyi tabağa güzelce koyduktan sonra kavurmayı da ortasına koyarak servis edin.
Not:
Kavurmaya soğan, yeşil biber ve domates de ekleyebilirsiniz.