Eveet...
Damat Bohçası'ndan sonra sırada GELİN ÇANTASI var. Tarif birbirine çok benziyor, malzeme aynı şekilleri farklı:)
Malzemeler:
- 1 yumurta,
- 1 türk kahvesi fincanı şeker,
- 3 yemek kaşığı sıvıyağ,
- 2 yemek kaşığı kakao,
- 1 su bardağı süt,
- 1 su bardağı un,
- 1/2 kabartma tozu,
- 1 paket vanilya,
Kreması:
- 4 su bardağı süt,
- 4 yemek kaşığı nişasta,
- 2 yemek kaşığı un,
- 5 yemek kaşığı şeker,
- 1 paket krem şanti,
- Üzerine hindistan cevizi,
- Az sıvı yağ,
Yapılışı:
Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın. Daha sonra diğer malzemeleri de ekleyerek çırpmaya devam edin. Kıvamı sıvı olursa biraz un ilave edebilirsiniz. Karışım kek hamuru kıvamında olsun.
Büyük teflon tavaya çok az sıvı yağ koyarak ısıtın. Karışımdan 1 yemek kaşığı koyarak hafifçe yayın (çay tabağı büyüklüğünde). Beş altı kaşık birbirine değmeyecek şekilde tavaya dökün ocağı kısın. Arada az az sıvı yağ ilave ederek pişirin, üstü göz göz olunca spatula ile alın (tek tarafı pişiyor) hamur bitinceye kadar bu işlemi yapın. Yaklaşık 20 tane oluyor. Pişen pankekleri büyük tepsiye koyarak üzerini kapatın, yoksa hemen kurur.
Kremayı da pişirip ılıtın, toz krem şantiyi ilave edip iyice çırpın.
Soğuyan pankeklerin yarısına bolca krema koyup kapatın hemen şekil alıyor zaten. Hindistan cevizine kenarları batırın (yandan çıkan kremşantilere). İstediğiniz şekilde süsleyin.
Not: İçine sadece krem şantide koyabilirsiniz ama biraz ağır oluyor.
Tavada yapılan börekler daha pratik oluyor. Daha önce yaptığım
tava böreğinin içi pizza malzemeliydi, onu da çok sevdiler. Bu tarifte peynirli ama istediğiniz malzemeyi de koyabilirsiniz. Yufka bulmanız zor oluyorsa buzlukta üçer tane bulundurun. Hemen buzunu çözüyor zaten, katlı şekildeki yufka birbirine de yapışmıyor tazeden farkı yok.
Malzemeler:
- 3 yufka,
- 1 yumurta,
- 3 yemek kaşığı erimiş tereyağ,
- 1 şişe maden suyu,
- 1,5 su bardağı su (klasik),
- 1 kase peynir,
- Bir tutam maydanoz
Yapılışı:
Yufkaları ikiye bölün, yumurta ve tereyağını karıştırıp yarım yufkaya sürün. Kesilen yere uzunlamasına peyniri koyup rulo şeklinde sarın. Rulo halindeki parçayı tavanın ortasından başlayarak kendi etrafında sarmaya başlayın. Tam altı parçayı alıyor. Üzerine su ve sodayı karıştırıp her yerine gelecek şekilde gezdirin. 30-40 dk. bekletin ki dökülen sıvıyı iyice çeksin. İçine sürülen yumurtalı sostan üzerine de sürün ve ocakta pişirin. Pişirirken altını kontrol edin. Kızarınca çevirmek için üzerine tam uyan bir kapak koyup hızlıca ters çevirin (elinizi yakmayın biraz uzak tutun). Diğer tarafını da pişirin. Ilıyınca kesip servis edin.
Not: 6 parça ayrı ayrı sarıldığı için içine farklı içler koyabilirsiniz.
Mevsiminde pişirilen palamut taze olduğu için çok lezzetli oluyor. Ben genellikle fırında yapıyorum. Yağlı balık olduğu için daha hafif oluyor.
Malzemeler:
- 1 adet palamut balığı,
- 2 adet soğan,
- 3 adet domates,
- 3 adet biber,
- Maydanoz,
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ,
- Tuz, karabiber.
Yapılışı:
Tepsiyi yağlayın veya yağlı kağıt yerleştirin, soğanları halka halka kesip tepsiye dizin. Üzerine palamutları yerleştirin ve balıkların aralarına biberleri, domatesleri yerleştirin (balıkları ve sebzeleri önceden baharat, tuz ve sıvı yağla yağlayın).Tepsiyi fırına sürüp 180 derecede 25-30 dk. pişirin. Çok kurumasın, pişerken kontrol edin. Piştikten sonra maydanozla süsleyin. Salatayla servis edin.
Kek sevenlere değişik bir tarif. Biraz uğraştırıcı bir tarif ama oldu mu olmadı mı diye endişeye gerek yok. Tarifi tam uygulayın sonuç mükemmel.
Bazen fırından, bazen de unun cinsinden yaptığınız kek kabarmayabilir. Tepsiye döktüğünüz kekiniz
kabarmadı diye üzülmeyin. Üst malzemeyi (bisküvili pudingi) hazırlayıp şahane bir görüntü oluşturun. Haydi mutfağa hemen deneyin beğeneceksiniz :)
Malzemeler:
- 5 yumurta,
- 1,5 su bardağı şeker,
- 2,5 su bardağı buğday nişastası,
- 2 paket kabartma tozu,
- 1 su bardağı soğuk süt,
Üzeri için:
- 1 kilo süt,
- 2 paket kakaolu puding,
- 2 paket kakaolu petibör bisküvi,
- 1 paket krem şanti,
- 1/2 paket çikolatalı sos,
- 2 su bardağı süt,
Yapılışı:
Yumurta ve şekeri çırpın, nişasta ile birlikte kabartma tozlarını ilave edip karıştırın. Katı yağ ile yağladığınız (büyük dikdörtgen) borcama dökün ve 180 derecede pişirin. Pandispanya hazır.
Pandispanyamız ılıyınca 1 su bardağı soğuk sütü her yerine eşit gelecek şekilde dökün.
1 kilo sütle 2 paket pudingi pişirin. (Pudingi 3 kat süreceksiniz ona göre ayarlayın) Kekin üstüne sürün ve bisküvileri dizin . Tekrar puding, tekrar bisküvi ve tekrar puding. Soğuk bir yere kaldırın (iyice donmazsa krem şanti zor sürülür). Servis yapmadan 1 saat önce krem şantiyi sürün ve çikolata sosunu pişirip krema torbasına koyarak süsleyin. Ben enine ve boyuna çizikler attım, kare şeklinde oldu.
Not: Bu pastayı akşamdan yaparsanız krem şantisini sabah sürün derim.
Uzuuuun aradan sonra tariflere başlıyorum, inşallah devamı da gelir:)
Bu tarifi Konyalıların affına sığınarak yazıyorum. Bende 28 yıldır Konya'dayım. Çevremdeki komşular, arkadaşlar sayesinde Konya yemeklerini de öğrenmiş oldum. Severek yapıyorum ve severek de yiyoruz (Batırık gibi).
Arabaşı çorbası soğuk kış günlerinde; eş, dost, akraba bir araya gelir ve akşam 10-11 gibi geç vakit içilir.
Hamuru sinilere dökülüp kar üzerinde soğutulur, çorba da kaynar olur (ocak kapatılmaz). Hamurundan kaşıkla alınıp çorbaya daldırılır ve içilir. Hamuru soğuk olduğu için çorbayı biraz soğutur.
Çorbanın espirisi de eğer kaşıkladığınız hamur çorbayı alırken içine düşerse, bir daha ki arabaşı çorbası o kişinin evinde yenir diye söylenir :))
Konya ve çevresinde; kışın soğuğunda sıcacık arabaşı çorbası, yazın bunaltıcı sıcağında da buzz gibi batırık yenir.
Malzemeler:
- 2 adet piliç but (göğüs de olabilir),
- 3-4 yemek kaşığı dolusu un,
- 1 yemek kaşığı biber salçası,
- 1 yemek kaşığı domates salçası (arzuya göre azaltabilirsiniz)
- Pul biber, karabiber, tuz
- Tavuk suyu, su,
- 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
- 2-3 yemek kaşığı tereyağ,
- Limon
Hamuru için:
- 1 su bardağı un,
- 5 su bardağı su,
- Tuz
Yapılışı:
Tavuğu haşlayın ve didin.
Tencereye koyduğunuz sıvı yağla unu biraz kavurun (kahve rengine dönmesin), bir bardak soğuk su dökerek hızlıca karıştırın (sıcak su dökerseniz topaklanır) ve çorba kıvama gelinceye kadar tavuk suyu dökün.
Tavada tereyağını eritip salçayı kavurun, baharatları ilave edin. Biraz su dökerek salçaların topaklanmasını giderin. Çorba kaynadıktan sonra karıştırarak hazırlanan salçayı dökün ve 20-25 dakika kaynatın. Bu arada didilmiş etleri ilave edin, tuzunu ayarlayın koyulaşırsa tavuk suyu ilave edin ve ocağı kapatın. Servis ederken çorba kaynamış olsun ve yemek bitinceye kadar kaynasın. Çorbaya limon ve pul biber koyarak daha da lezzetlendirebilirsiniz.
Hamurun yapılışı:
Tencereye unu koyun ve azar azar suyu ilave ederek çırpma teliyle hızlı hızlı karıştırıp pürüzsüz bir karışım elde edin. Ocağı açıp (muhallebi yapar gibi) sürekli karıştırın ki dibi tutmasın. 10 dk kadar kısık ateşte pişirin. İyice koyulaşsın. Islattığınız yuvarlak borcama dökün ve soğuk bir yere koyun.
Baklava veya kare şeklinde keserek servis edin.
Not: Hamurun ince olması makbuldür yarım santim gibi.
Orijinal Servis: Siniye dökülmüş hamurun ortası çorba kasesi büyüklüğünde açılır ve geri kalan kısımlar kesilir. Çorba ortaya konur ve hamuruyla birlikte ortadan yenir.