Mercimek köftesi; salata, turşu ve marulla yaz kış zevkle yenen lezzetlerden. Hele kalabalıkta, büyük leğenlerde yoğurulup, kokusu evin her yerini kaplayınca daha da lezzetli oluyor.
Malzemeler:
- 1 su bardağı mercimek
- 3-4 su bardağı su
- 1 su barağı köftelik bulgur
- 2-3 iri soğan
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 6-7 dal taze soğan
- 1 tutam maydanoz
- 2 adet domates
- 2-3 adet yeşil biber
- 2 diş sarımsak (koymasnızda olur)
- Birer kaşık domates ve biber salçası
- Tuz, karabiber, kimyon
- 1 limon veya limon tuzu
Mercimeği, düdüklü tencerede 4 bardak suyla 15 dk. pişirin (tencerede pişirirseniz su ilave etmeniz gerekebilir. Kontrol ederek pişirin). Leğene koyduğunuz bulgurun üzerine mercimeği dökerek karıştırın. Bulgurun her yerine gelsin. Üzerini kapatın. 30 dk kadar kabarsın. Bu arada, soğanı ince ince doğrayıp sıvı yağda kavurun, salça ve baharatları da ekleyin ve 5dk. sonra kapatın. Soğanlar sıcakken 4-5 parça limon tuzu koyup erimesini sağlayın. Sadece limon suyu da koyabilirsiniz.
Soğanları, kabarmış bulgurlara dökerek 10 dk kadar yumuşayana kadar yoğurun. Mercimek az gelirse biraz kaynar su ekleyin. İnce doğranmış yeşillikleri de ilave edip iyice karıştırın. Tadına, tuzuna, ekşiliğine bakın; yağı az ise zeytin yağı ilave edip karıştırın. Sıkmalar halinde servis tabağına dizin.
Comments (0)
Yorum Gönder