spoon

Kek

0

Kek yapmasını herkes bilir ama, bu tarif annesinden gizli yapacaklar için... Ben orta okuldayken denemiştim. Nerde yanlış yaptım bilemedim, tadı da kötüydü. Hemen çöpe atıp bulaşıkları yıkadım ve anneme de söylemedim.


Malzemeler,
  • 3 Adet yumurta,
  • 1 Su bardağı süt,
  • 1 Su bardağı şeker,
  • 1 Su bardağından bir parmak az sıvıyağ,
  • 1 Paket kabartma tozu,
  • 1 Paket vanilya veya limon kabuğu rendesi,
  • 1 Yemek kaşığı kakao,
  • 3 Su bardağı kadar un,
Yapılışı,
Karıştırma kabına şeker ve yumurtaları koyarak iyice çırpın. Süt ve yağı da ilave ederek karıştırın. Süzgece, unun birazını, kabartma tozunu ve vanilyayı una dökerek eleyin. Güzelce çırpın, gerekirse un ilave edin. Koyu tahın kıvamında olan hamuru  yağlanmış kalıba dökerek bekletmeden fırına sürün. 170 derecede ilk 20 dakika fırını açmadan üstü kızarıncaya kadar pişirin. (35- 40 dakika sürebilir. Fırınlar farklı sürede pişiriyor). Fırından çıkarıp yada fırındayken ortasına bıçakla tabana doğru batırın bıçağa hamur yapışmamışsa içi de pişmiştir. Hamur yapışırsa biraz daha pişsin.
Kakao karışımlı yapmak isterseniz, hazırlanan kek hamurundan 3-4 kaşık bir kaseye alın. Kakaoyu ilave edin ve iyice karıştırın. Kalıba dökerken sade, hamurun yarısını dökün üstüne kakaoluyu dökün ve tekrar sadeyi dökün. Kalıbınız yoksa yuvarlak borcam dan az küçük tepsiye dökün.
Sütünüz yoksa, 1 bardak maden suyu, çay, meyva suyu, su, portakal suyu gibi sıvılarla da yapılır.
Keki büyük kalıba yapacaksanız malzemeyi çoğaltırsınız.

Söğüş

0

Isparta'da düğün yemeklerinin, özellikle kabunenin yanında ikram edilir.




Malzemeler,
  • Salatalık,
  • domates,
  • Kuru soğan,
  • Yeşil biber,
Yapılışı,

Bütün malzemeleri iri iri doğrayın.

Bulamaç

0

Isparta mutfağından bir çorbadır bulamaç. Bizim evde, soğuk kış günlerinde, pazar günleri kahvaltı için hazırlanırdı.

Resmi Büyütmek için Tıklayın


Malzemeler
  • 1 baş soğan
  • 1 çay bardağı un
  • 2 -3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tere yağ (dilerseniz artırabilirsiniz)
  • 50gr. kadar kıyma
  • 1 çay bardağından az bulgur
  • Tuz, karabiber
  • Nane (arzu edilirse)

Yapılışı

Tencereye yağ, soğan ve kıymayı ilave ederek kavurun. Unu 2 su bardağı suyla karıştırarak, tencereye ilave edin ve gerektikçe su dökün. Suyumuz kaynayınca tuz ve bulguru da ilave ederek karıştıra karıştıra pişirin. Koyu çorba kıvamına gelince 2-3 dakika karıştırmadan tıkır tıkır kaynasın. Baharat ilavesiyle sıcak sıcak servise hazır. (Bayatlamış ekmekler küp doğranıp çorbaya katılır ve karıştırılır, genellikle koyu kıvamda olur). Çorbanın kıvamını su ekleyerek istediğiniz şekilde ayarlayabilirsiniz.

Yeşil Turşu

0

Turşu yapmak için yerli ve taze sebzeler gerekir. Konya'da pazarlarda seçtirtmezler, bizde köyden getirenlerden alıyoruz.




Malzemeler,
  • 5 Litrelik turşu kavanozu (mümkünse cam kavanoz),
  • 6-7 Diş sarımsak,
  • 1 Tatlı kaşığı limon tuzu,
  • 7-8 Yemek kaşığı kalın tuz,
  • 1/2 Çay bardağı nohut,
  • 2-3 Su bardağı üzüm sirkesi,
  • 2 kg salatalık,1 kilo taze fasulye, biraz biber, havuç veya hırtlak,
  • Üzerine asma yaprağı ve reyhan dalları yada nane dalları,

Yapılışı,

Turşuluk sebzeleri 2-3 kez iyice yıkayın (suyu berrak olur). Nohutu kavanoza koyduktan sonra sebzelerin aralarına sarımsak koyarak güzelce dizin (hepsi çiğden). Üzerini asma yaprağı ve nane dallarıyla kapatın. 2 litre kadar suya sirkeyi, tuzu, şekeri ve limon tuzunu koyarak karıştırıp kavanoza dökün. Su az gelirse ilave ederek tamamen doldurun. Kapağını kapatıp serin ve karanlık bir yere koyun. Bir hafta suyunun eksilip eksilmediğini kontrol edin. Bir iki ay sonra turşu hazır.

Yoğurtlu Közlenmiş Patlıcan

0

Şu patlıcan ne güzel bir sebze, turşusundan reçeline, yemeğinden salatasına kadar lezzet zinciri.





Malzemeler,
  • 3-4 Bostan patlıcan,
  • 1 Kase süzme yoğurt,
  • 2-3 diş sarımsak,
  • Tuz, biber,
  • Zeytin yağı veya kızdırılmış tere yağ,



Yapılışı,

Patlıcanları közleyin. Kabuklarından ayıklanıp küp küp doğrayın. Ezilmiş yoğurt, sarımsak ve tuzu iyice karıştırıp patlıcanların üzerine dökün. Yağını üzerine gezdirin ve pul biber ekerek servis yapın.


Mısır Gevrekli Kurabiye (Cornflakesli)

0

Bu kurabiyeyi günüm de yaptım çok beğendiler. Yalnız görünümü çikolatalı keke benzediği için, çatalla bölmek isteyenler şaşırıyor. Çünkü sert olduğu için parçalar fırlıyor. Kurabiye olduğunu önceden söyleyin de masa altlarında kurabiye aramayın:)



Malzemeler,
125gr. Margarin,
1 Adet yumurta,
1/2 Su bardağı şeker,
200gr. kadar mısır nişastası,
1Su bardağı un,
1 Paket vanilya ve kabartma tozu,
Üzeri İçin,
200gr. Sarelle (ekmeğe sürülen),
1 Paket mısır gevreği,
1 Yemek kaşığı sıvı yağ (sarelleyi inceltmek için),

Yapılışı:
Margarini eritip soğutun, şekeri, yumurtayı margarine ilave edip karıştırın. Bir bardak un, kabartma tozu ve vanilya koyduktan sonra, aldığı kadar nişasta ilave edin (nişasta çok olacak). katı bir hamur hazırlayın. Ceviz büyüklüğünde hamur alın. Oval veya yuvarlak şekilde hazırlayıp üzerlerine hafif basın. Yağlanmış tepsiye aralıklı dizin. 170 Derecede üzeri beyaz kalacak şekilde pişirin. Kurabiyeler soğurken dışını hazırlayın.
Mısır gevreğini avucunuzla biraz ezin. Sarelleyi mikrodalgada (yoksa cezvede kısık ocakta yavaş yavaş karıştırarak) eritin. Bir kaşık sıvı yağı koyup iyice karıştırın akışkan hale gelecek. Kurabiyeleri sarelleye bandırın ve mısır gevreğine bulayarak servis tabağına alın. Yuvarlak kurabiyelerin içine lokum koydum. Böylece evdeki lokumları değerlendirmiş oldum. Görünümü de güzel oldu.