spoon

Kubbe Püre

0

Patates püresinden birçok çeşit yapabiliriz. Bu tarif kumpire de benziyor. Sonraki günlerde daha değişik sunumları yayınlayacağım.


Malzemeler:
  • 7-8 patates
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz, baharat (karabiber, kırmızı biber, kimyon)
  • 1 çay bardağı süt
  • Mısır, bezelye, havuç (haşlanmış)
  • Kornişon turşu, yeşil zeytin (doğranmış)
  • Kaşar peyniri (dilimlenmiş)
Yapılışı:
Haşlanmış patatesleri rendeleyin. Tencereye tereyağını koyarak eritin. Rendelenmiş patatesi ve baharatları koyup karıştırın. Sütü de ilave ederek 5dk. pişirin. Püre hazır.
Püreye garnitürleri ve turşuları koyarak iyice karıştırın. Islatılmış kaselere basıp, tepsiye çevirin. Üzerine dilim kaşarı koyup fırına sürün. Kaşarlar eriyince çıkarıp ketçap ve mayonezle servis edin.

Not:
İsterseniz, hazırlanan malzemeyi tepsiye yayarak üzerine kaşar rendesi serpip fırlayabilirsiniz. Dilimleyerek servis edersiniz.

Pişi

0

Pişi, Türkiye'nin her yerinde bilinen bir hamur kızartması, ama biz simit, yüz ve el yaparak değişik şekillerde sevimli pişiler yapmayı seviyoruz.



Malzemeler,
  • 1 Kg. yakın un,
  • 1-2 Yemek kaşığı kuru maya (1 paket instant mayada olabilir, direk una karıştırılır),
  • Tuz,
  • Ilık su,
  • Kızartmak için sıvı yağ,
Yapılışı,
Kuru mayayı bir kasede, 1 bardak ılık suyla ıslatıp mayalanmasını sağlayın (1 tatlı kaşığı şeker koyarsanız daha çabuk mayalanır), unun ortasını açarak mayayı ve tuzu koyarak yavaş yavaş ılık su dökerek katı olmayan bir hamur yoğurun (elinize yapışarak yoğuracaksınız, arada elinizi yağlayın veya ıslatın), iyice özleştirin (10dk. yoğurun), hamuru sararak sıcak tutun, mayalansın (30-40 dk.),
Hamurdan küçük parça alıp hafif yağlamış tezgahta elinizle açın. Şekildeki gibi ortadan başlayarak uca doğru kesin (4 kez kesin), 5 parmak çıkacak, yavaşça kaldırıp kızgın yağda pembeleşinceye kadar kızartın. Yüz için açtığınız hamurun göz ve ağız kısmına derin çizikler atın.



 Simit şeklini herkes bilir herhalde, çocuklar için isimlerinin baş harfi yada tamamını yapıp kızartabilirsiniz.



Not:
Fırından alacağınız ekmeklik hamurla da kolayca yapabilirsiniz.

İki renkli Muhallebi

0

Yazın soğuk soğuk yenebilecek hoş bir tatlı.


Malzemeler:
  • 8-9 adet pötibör bisküvi
  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı dolusu un
  • 1 su bardağı veya daha az şeker (kendinize göre ayarlayın)
  • Bir paket vanilya
Vişneli Muhallebi:
  • 1 litre vişne suyu yada 1 küçük paket toz içecek (1lt. suyla hazırlanmış)
  • 5 yemek kaşığı nişasta
  • 5-6 yemek kaşığı şeker
Yapılışı:
Süt, un ve şekeri ocağa koyun. Devamlı karıştırarak muhallebi kıvamında pişirin (fokur fokur kaynasın). Vanilyayı da ekleyip dağılıncaya kadar karıştırın. Borcamı ıslatın. Pişen muhallebiyi boşaltıp düzleyin ve soğumaya bırakın.
1litre vişne suyuna nişastayı ve şekeri koyarak diğer muhallebi gibi pişirin. Soğuyan beyaz muhallebinin üzerine bisküvileri dizin ve vişneli muhallebiyi üzerine dökün. Oda sıcaklığına gelince dolaba kaldırıp soğumasını bekleyin. Süsleyerek servis edin.

Not:
Hazır vişne suyuyla yapacaksanız şekerini azaltın.
Hazır limon suyuyla da yapabilirsiniz.
Araya bisküvi koymasanızda olur. Ben evdekileri değerlendirmek için koydum.

Renkli Biberler

0

Pazar günleri, çocuklar yada kendiniz için hoş bir kahvaltı hazırlamak isterseniz işte size güzel bir tarif.

Malzemeler:
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet sarı biber (ben bulamadım)
  • Tulum peyniri ve beyaz peynir
  • Süslemek için maydanoz ve çörekotu

Yapılışı:

Peynirleri ezerek iyice karıştırın (içine istediğiniz baharatı koyabilirsiniz), biberleri yıkayıp ayıklayın. Peynirleri doldurup dilimleyin. Çörekotu ve maydanozla servis edin. Renkli biberleri papatya şeklinde dizip üzerine sızma yağ gezdirerek süsleyebilirsiniz.

Not:
Biberler çok gelecekse yarım yarım kullanın.

Patlıcan Güveç

0



Malzemeler,
  • 1 Kilo patlıcan,
  • 300- 500gr. kuzu kuşbaşı veya kaburga,
  • 1 Adet iri soğan (7-8 adet arpacık soğan),
  • 3 Adet sivri biber,
  • 3 Adet domates,
  • 4-5 Diş sarımsak,
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası,
  • Tuz, kimyon karabiber,
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ,
  • 1 Su bardağı su,
Yapılışı,
Patlıcanları alacalı soyarak iri kuşbaşı şeklinde kesin. Tuzlu suya koyarak 20-30 dk. bekletin ve yıkayın, soğan, sarımsak, biber ve domatesi doğrayın. Tencereye etleri  dizin, üzerine doğranmış sebzelerden biraz serpin, patlıcanları dizin ve sebzelerden serperek tamamlayın. Salçayı 1 bardak suyla inceltin sıvı yağıda ve baharatları koyup yemeğin üzerine gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp küçük ocağa altı kısık olarak koyup yaklaşık 1 saat pişirin.

Not: Aynı yemeği zeytinyağlıda yapabilirsiniz. Et koymayıp kat kat patlıcan ve doğranmış sebzeleri koyarak kısık ateşte pişirin.

Patlıcan Salatası

0

Patlıcan salatası yaz aylarında tüketilecek en güzel yiyeceklerden biri.


Malzemeler:
  • 1 kilo bostan patlıcan (4-5 tane)
  • 4-5 adet yeşil biber ve kırmızı biber
  • 5 adet domates
  • 3 adet soğan
  • Maydanoz
  • Sızma zeytinyağı
  • Yarım limon

Yapılışı:

Bütün sebzeleri mangalda veya közleme tavasında közleyip küçük küçük doğrayın, yağı ve limon suyunu ilave ederek karıştırın. İsterseniz sadece patlıcanı közleyip diğerlerini çiğ koyabilirsiniz. Yada ortasından kestiğiniz közlenmiş patlıcanın içine 1 yemek kaşığı tereyağı ve kaşar rendesi koyup servis edebilirsiniz.

Not:
Bostan patlıcan yoksa diğerlerinin kalın olanlarından seçin. Patlıcanların sert olanlarını çekirdekli olacağı için tercih etmeyin.

Nokul

3

Nokul, Isparta'da Ramazan bayramlarında, mahalle fırınlarında sinilerle yapılırdı. Bayramda gelen misafirlere ikram ederdik. Şimdi de evlerde yapıyoruz ama o zamanın telaşı başka oluyordu.
Nokul Isparta'nın meşhur lezzetlerinden biridir. Nokulu bilmeyenlere ikram ettiğimde çok beğeniyor ve tarif istiyorlar. Çay ve peynirle harika oluyor (Nokulun yanında reçel, domates ve salatalık da olabilir, ama peynir olmazsa olmaz).
Yumuşak ekmek hamuru yoğurun.


Malzemeler:
Hamuru için:
  • 7-8 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru maya veya 1 paket yaş maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • Yeteri kadar ılık su
  • 1 yemek kaşığı tuz
 Yada fırından 2 ekmek hamuru

 İç Malzeme:
  • 1 su bardağı kadar tahın veya ezilmiş haşhaş (inceltilmiş)
  • 1 su bardağı ceviz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3-4 yemek kaşığı toz tarçın
Üzeri İçin:
  • Yarım kase susam
  • Su
Yapılışı:

Bardağa koyduğunuz toz mayaya şeker ilave ederek ılık suyu dökün 15-20 dakika kabarsın (bardağı hamur yoğuracağınız kaba koyun, maya kabarınca bardaktan taşar). Unu ve tuzu ilave edin, ılık suyu yavaş yavaş dökün ve elinizle avuçlayarak katı olmayacak şekilde iyice yoğurun (pişi hamuru kıvamında). Kapak kapatıp sofra bezine sararak mayalanmasını bekleyin. Hamur mayalanınca resimdeki gibi tepsiye biraz yağ döküp elinizle yayın, hamurdan iki avuç kadar parça koparıp elinizle hamuru esneterek yayabildiğiniz kadar yayın. Haşhaşı 3-4 kaşık dökerek hamurun üzerine yayın ve bir tatlı kaşığı tarçını da serpin (hamuru kenardan içe doğru kapatıp basın tekrar açın, karşı kenerdan, sağdan ve soldan da yaparsanız haşhaşı iyice yedirmiş olursunuz). Yeteri kadar cevizi  serpin ve hamuru rulo şeklinde sarın, 2-3 parmak kalınlığında keserek bolca yağlanmış tepsiye resimdeki gibi yerleştirin. Susamı su ile ıslatıp (hafif sulu) elinizle tepsideyken üzerlerine sürebilirsiniz yada hamuru kesince susama bandırarak tepsiye yerleştirebilirsiniz. Bu işlemi tepsi doluncaya kadar aynı şekilde yapın. Resimdeki tepsi iki karış genişliğinde, 1 çay bardağı yağ döktüm, nokullar yan yana yerleştiğinden yağlar aralarından görünüyor. Pişerken içine çekiyor. Hamurunda yağ olmadığı için yağlı hazırlıyoruz. Az yağ kullanırsanız ekmek yer gibi olur. Nokulları ısıtılmış fırında 200 derecede 45 dakika altı üstü kızarıncaya kadar pişirin (kendi fırınınıza göre). Fırından çıkınca 5 dakika sonra nokulları tepsiden alın, sıkışık konduğu için altı buharlanıp ıslak olur.

Bir avuç dolusu hamuru yağlanmış tepsiye koyun, elinizle açarak inceltin ve tarçın serpin.
Haşhaş ve cevizi de serpin ve sıkı sıkı rulo şeklinde sarın.
Üç parmak genişliğinde kesip tepsiye dizin.

Çok sıkıştırmadan tepsiye yerleştirin. Üzerlerine ıslatılmış susamdan elinizle bolca sürün yada kestiğiniz nokulu susama bandırın. Fırına koymadan 30 dakika mayalandırın. Vaktiniz yoksa hemen de koyabilirsiniz.
 Fırından çıkınca 5-10 dakika dinlendikten sonra nokulları tepsiden çıkarın.
Fırından alacağınız hamurla kek kalıbına koyarak daha az nokul yapabilirsiniz.
 Tepsiden çıkmış hali.

Not:
Nokulu değişik şekildede yapabilirsiniz. Rulo yaptığınız zaman esneterek inceltin bir karış uzunluğunda kesip kendi etrafında döndürüp tepsiye yerleştirin veya üç parmak kalınlığında kesip beze yapar gibi iki elimizle kenarlarda alta doğru düzeltip üstü düz olacak şekilde tepsiye koyabilirsiniz. Ben kestiğim gibi tepsiye yerleştiyorum. Kalan hamurum olursa pişi veya katmer yapıyorum.
Nokullar sık sık konduğu için yukarıya kabarıyor, içide pişiyor.
Nokulu az yapmak isterseniz kek kalıbında sekiz tane oluyor.

Kısır

2

Kısır yapmasını bilmeyen yoktur herhalde, ama ben sunumunu paylaşmak istedim. Birde kısırın şekli değişti, bazıları kısıra karıştırılacak sebzeleri salata gibi yanına koyduğu gibi bazılarıda  hazırlanan bulguru yayıp sebzeleri kenara dizerek rulo şeklinde sarıp dilimliyor. En iyisi hepsinin karıştırılmışı sebzeler eşit dağılıyor. Kısır çiğ soğanla yapıldığı gibi, ben kavrulmuş soğanla yapıyorum mideyi de yormuyor.



Malzemeler,
  • 4 Su bardağı köftelik bulgur (ben bir paketten yapıyorum),
  • 2 Soğan,
  • 1 Yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 Yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 Çay bardağı zeytin yağı,
  • Baharatlar, karabiber, kırmızıbiber, kimyon, nane veya reyhan (kurusuda olur),
  • Tuz,
  • 2 Diş sarımsak,
  • Maydanoz,
  • 4-5 Domates, salatalık, sivribiber,
  • 1 Limon, narekşisi,
  • 3-4 Dal taze soğan,
Yapılışı,
Derin Tavaya, zeytin yağı ve ince doğranmış soğanları koyarak biraz kavurun. Salça, tuz ve baharatları (kimyonu biraz daha fazla) ilave ederek karıştırıp ocağı kapatın (bu arada soğan sıcakken, limonunuz yoksa 3-4 tane limon tuzu ilave edebilirsiniz). Soğumaya bırakın, geniş bir leğene bulguru dökün 2-3 bardak kaynar suyu dökerek karıştırın, bulgurun her yeri ıslansın (suluda olmasın). Ağzına kapak kapatıp 30dk. kabarmasını bekleyin. Ilıyınca elinizle sıkıştırarak 5dk kadar ovuştur, salçalı soğanı ve limon suyunu dökün yine karıştırın. Küçük doğranmış, domates, salatalık, biber,maydanoz, taze soğan ve ezilmiş sarımsağı ilave edip ezmeden elinizle karıştırıp tadını tuzunu ayarlayıp kalıba basarak soğan salatası, ezme, turşu ve marulla servis edin. Üzerine nar ekşisi dökmenizi tavsiye ederim.



Not:
Kalıbı yapmak için 2 litrelik kola şisesinin altını (şekilli yerin 1 parmak üstü) kesin, kase gibi olan şişe dibine kısırı sıkıştırarak koyun, servis tabağını üzerine kapatıp ters çevirin hemen çıkıyor zaten. Pilavları da bu şekilde yapıp servis edebilirsiniz 1,5 litrelik şise yeterli olur.
Yağı az gelirse zeytin yağı döküp karıştırın.