spoon

Portakal Kabuğu Reçeli

0

Ben reçel seven biri olarak kışın portakaldan çok kabuğunu seviyorum. Kalın kabuklu yafa portakalı alınınca kabukları atmıyor reçele dönüştürüyorum.



Malzemeler,
  • 5-6 Portakal (kalın kabuklu yafa),
  • 3 Su bardağı şeker,
  • 1,5 Su bardağı su,
  • 1 Yemek kaşığı limon suyu veya 4-5 tane limon tuzu,
  • Yeteri kadar naylon ip ve yorgan iğnesi,

Yapılışı,

Portakalın etrafını hafifçe kazıyın, dörde bölün. Dikkatlice portakalı ayırıp kabuğun beyaz kısmını da bıçak ucuyla hafif kazıyın. Sigara böreği sarar gibi sarın iğneye geçirin (açılmayacak şekilde), hepsini sıkı şekilde dizip iki ucunu bağlayın (kolye gibi) ve suya koyun. her gün suyunu değiştirin (3-4 gün, acısı çıkacak). Tencereye kabukları ve suyu koyarak haşlayın (yumşayıncaya kadar). Haşlanmış kabukları çıkartın ve tencereye şekeri ve üzerini geçmeyecek şekilde su (1,5 su bardağı kadar) ilave edip kaynatın, kabukları ipten sıyırıp kaynayan şerbete atın. reçel kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Limon suyunu da ilave edin ve 5 dk. daha kaynatıp ocağı kapatın.



Not:
Reçelin kıvamını anlamak için kaynadıktan 15-20 dk sonra kaseye çok az reçel koyun ve dolaba kaldırın 5dk sonra tabağı eğerek bakın yavaş kayıyorsa olmuştur.

Yoğurt Yapımı

0

Yoğurdu hazır almak yerine kendiniz yapabilirsiniz, daha sağlıklı. Geçen hafta Antalya'ya gitmiştik, Hatice bize yoğurt yaptı. Orası çok sıcak olduğu için yazları yoğurdu mayaladıktan sonra kapak yerine tel süzgeç kapatıp sofra bezine  sardı, böylece üstü sulanmıyormuş. Ben Konya'da olduğum için kapak kapatıyorum (sıcak bölgede oturanlara duyrulur). Ayrıca mayalayacak yoğurda 1 tatlı kaşığı şeker koyunca ekşi olmuyormuş.


Malzemeler,
  • 1,5 Litre süt (2 litre almıştım, iyice kaynatınca 1,5 litre kalmış),
  • 1 Yemek kaşığı taze yoğurt (mümkünse bir önce mayalanan yoğurttan),
  • 2 Çay kaşığı şeker,
  • Süslemek için çörekotu,

Yapılışı,
Açık aldığınız sütü, kaynadıktan sonra da kısık ateşte 10dk. arada karıştırarak kaynatın. Yoğurt yapacağınız kaba dökün uygun bir yere sofra bezi açarak yerini hazırlayın. Serçe parmak dayanacak sıcaklığa gelince hazırladığımız mayayı süte dökerek iyice karıştırın (maya: yoğurdun, şeker ve ılımış sütle sıvı hale getirilmesi), kapağı ve sofra bezini bohça gibi kapatarak iyice kapatın. Üzerine başka sofra bezi veya küçük battaniye kapatın. 4 saat sonra örtüleri açın 1 saat kadar bekleyip sarsmadan dolaba koyun ertesi güne yoğurt hazır.



Not:
Hazırlara göre biraz sulu oluyor ama en sağlıklısı ev yapımı yoğurtmuş, uzman öyle söylüyor:)