spoon

Buz Devri Resimli Pasta

0

1 Nisan Beratcan'ın yaş günüydü, Buz Devri filmini sevdiği için ona abisi güzel bir resim ayarladı ve ablası da Paşam pastanesine yaptırdı. Berat'ın çok hoşuna gitti ve okulda arkadaşlarıyla kutladık.





Yukardaki resim pastaya basıldı, kesmesi zor olacak zannediyordum. Ama deri gibi kaplı değil renkli kremalarla yapılmış yumuşacıktı. Sultan teyzesi kolayca kesti.





Soğan Salatası

0

Et yemekleriyle, Arnavut ciğeri, kısır ve bulgur pilavı yanında yenecek bir salata.
Malzemeler,
  • 1 Büyük soğan,
  • 1 Tatlı kaşığı sumak,
  • Yarım limon,
  • 1Tatlı kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz,
Yapılışı,
Soğanı piyaz şeklinde doğrayın. Limon, yağ ve tuzla karıştırıp üzerine sumak serpin.

Tarator

0

Televizyonda tarator yapılışını gördüm, çok hoşuma gitti. Çünkü bayat ekmekler değerleniyor hafif bir aparatif bende paylaşmak istedim.

Malzemeler,

  • 4-5 dilim ekmek içi,
  • 2 Diş sarımsak (ezilmiş),
  • Yarım limon,
  • 6-7 Adet ceviz  içi (ıslatıp kabuklarını sıyırın ve ezin),
  • 1 Yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Tuz,


Yapılışı,
Ekmek dilimlerini ıslatıp elinizle sıkın. Bütün malzemeleri ilave edip karıştırın.

Sıyırgı

0


Isparta'da taze fasulyeyi bütün olarak haşlarız ve tuz serperek yeriz (tam diyet yemeği). Hatta taze pateteside iyice yıkayıp fasulye ile birlikte haşlarız. Ben salata şeklinde yaptım.

Malzemeler,
500 gr. Fasulye,
1 Adet soğan,
1 Domates,
zeytinyağı,
Yarım limon,
Tuz,

Yapılışı,
Düdüklü tencereye yıkayıp ayıkladığınız fasulyeyi koyun, üstüne geçmeyecek şekilde su ilave edin, kaynadıktan sonra 10dk. pişirin (normal tencereyede koyabilirsiniz ama daha geç pişer). Soğanı piyaz doğrayın ve tuz serperek sıkıştırın, domateside doğrayıp zeytinyağ ilavesiyle hepsini harmanlayarak servis edin. Sıyırgı yaptığımda tarator da yapmıştım, yanında onu da servis ettim, güzel oldu.

Not:
Börülceyide aynı şekilde yapabilirsiniz.

Balık Çorbası

0

Bu çorbayı Nedim beyin tavsiyesiyle yedik ve çok hoşumuza gitti. Ben yerken içeriğini inceleyerek yedim ve denedim. Aslında mantar yemeyenler için garnitürlü (patetes, havuç, mısır, bezelye) çorba yapıp, balık parçalarını ve suyunu (illa ki suyu) ilave edebilirsiniz.


Balık çorbası deyince çoğu kişi yüzünü buruşturur (bizimkiler gibi), ama yediler ve çokta beğendiler. Balık yemeyen bile yedi. Bu çorba ile gıdasını da almış oldu. Balık kemiğiyle haşlandığı için lezzeti ve vitamini suya geçiyor.

Malzemeler:
  • 1 adet orta boy levrek veya beyaz etli balık
  • 6-7 adet mantar (küp şeklinde doğranmış)
  • 1 adet küçük patates (zar kadar doğranmış)
  • 1 su bardağı süt yada krema (ben süt koydum)
  • 4-5 yemek kaşığı un
  • 1-2 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, biber
Yapılışı:
Temizlenmiş balığı kafasıyla beraber üç dört bardak su ile haşlayın (hemen haşlanıyor arada kontrol edin). Ilıyınca balığı ayıklayın (küçük kuşbaşı şeklinde). Tencereye yağı ve unu koyarak 1-2 dakika kavurun, balık suyunu süzerek ilave edin. Mantarı ve patatesi ekleyin, suyu az gelirse normal su ilave ederek mantar ve patates yumuşayıncaya kadar pişirin ve balık etlerini de koyarak tuzunu ayarlayın. Süt ilavesiyle 7-8 dakika daha pişirip servis edin. Arzuya göre üzerine pul biber, karabiber ve kuru nane kullanılabilir.

Tandir Ekmek

0

Konya'nın tandır ekmeği, tandır kebabı çok meşhurdur. Tandır ekmeği yapılan yeri görmemiştim. Berat'ın okuluna giderken mis gibi koku yayılmış, yeni yapmışlar (büyük küpü gömerek) bende hemen fotoğraflarını çektim. Berat oradan geçerken hep ekmek alalım diyor (yese bari).
Mayalanmış hamuru eliyle şekil vererek yapıştırıyor, altta kor ateş var kenarlarda da ekmekler pişiyor, yapıştırması da alması da zor ama alışmışlar. Pide ve gevrekte yapılıyor, onlar küçük küçük ve daha uğraştırıcı. Böyle tandıra bir de kuzu sallayıp pişiriyorlar, yumuşacık lokum gibi oluyor.



Sosyete Mantısı

0

Bu mantıyı Dr. Seher hanımda yemiştim, ben de denedim çocuklarında hoşuna gitti. Devamlı yapıyorum. Kıymalı da (mantı kıymalı olur diye) denedim en güzeli mercimekli.



Malzemeler:
  • 1 paket yufka
  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 su bardağından iki parmak az sıvı yağ
  • 1 büyük soğan
  • Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı biber
  • Tereyağ
  • Yeteri kadar sarımsaklı yoğurt


Yapılışı:

Düdüklü tencereye, iyice yıkanmış mercimeği ve 4 su bardağı suyu koyun. Tuzu ilave edip kapağı kapatın. Kaynadıktan 20 dakika sonra ocağı kapatın suyunu tam çeksin. Tavada ince doğranmış soğanları sıvı yağ ilave ederek kavurun, haşlanmış mercimeği de ilave ederek kavurmaya 5 dakika kadar devam edin. Tuzu, ve karabiberi koyup soğumaya bırakın. Yufkayı düz bir zemine serin ve süt, yağ karışımından 3-4 kaşık gezdirerek döktükten sonra dörde bölün. Geniş ucuna iç malzemeyi koyarak sarın ve bir kenarından içe kıvırarak sarın (gül böreği gibi). Bütün yufkaları aynı şekilde hazırlayarak tepsiye dizin, kalan sosu üzerinede bolca sürün ve fırında pişirin. Sıcakken üzerine sarımsaklı yoğurdu ve kırmızı biberli tereyağını (kızgın) dökün. Pul biber ve sumak ekerek servis edin.

Zeytin Yağlı Sarma

0

Sarma sarmasını bilmeyen yoktur herhalde. Bizim Berat bile biliyor geçen yıl kreşte Türkan öğretmeni göstermiş. Berat'ın tabiriyle, yaprağı açarız içini koyar sağdan soldan kapatıp yuvarlarız işte bu kadar. Berat'la markette gezerken, 'Anne ben sarma yapmayı öğrendim!' deyince etraftakiler Berat'a bakıp gülmüşlerdi.



Malzemeler,
  • Yeteri kadar asma yaprağı
  • 2 Su bardağı pirinç
  • 2 büyük soğan
  • 1 çay bardağı zeytin yağı
  • Biraz maydanoz,
  • 2 Domates
  • 1 Yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, kırmızı biber, tarçın. 
  • 1 Limonun suyu.
Yapılışı,
Berat'ın yukardaki tarifi gibi.

Not,
Bu iç malzemeye dolmalık fıstık ve kuş üzümü ilave edilir ama bizimkiler sevmediği için ben koymadım.

Milföylü Pastalar

0

Habersiz misafiriniz geldi, buzluktada milföyünüz varsa hemen tatlı ve tuzlu pastalar yapabilirsiniz. Ben elmalı ve zeytinli yapıyorum, üçgen kapatıp elmalıya pudra şekeri serpip bir tatlı bir tuzlu pastam oluyor. Geçenlerde yemek tarifleri ararken Emine Beder milföyleri değişik şekillerde yaptı bende sizinle paylaşayım.



Malzemeler,
  • Milföy hamuru (şekil alacak kıvamda),
  • 3-4 Elma,
  • 2 Yemek kaşığı toz şeker,
  • 1 Tatlı kaşığı tarçın,
  • Bitter çikolata (sütlü de olur),
Yapılışı,
Elmaları rendeleyip şeker ilave edin ve soteleyin. Tarçını ekleyin soğusun. Kare şeklindeki hamuru karşılıklı kenarından 2 santim arayla kesin (orta kalacak şekilde). Ortaya elmalı harcı (zeytin, peynir de olur) koyun baştaki kesiği bırakın diğer karşılıklı uçları bir birinin üzerine gelecek şekilde kapatın (ortada 3 üç kenar kapandı), kenarları sepet şeklinde kıvırın.
Diğer model, kare şeklindeki hamuru kenarlardan 1'er santim içten kesin (çerçeve gibi) ortaya iki parça çikolata koyup içteki karşılıklı kenarları üst üste kapatın, yine aynı karşılıklı köşeyi birbir üstüne kapatınca şekil oluşuyor (çikolata da akmıyor), pudra şekeri ve sosla süsleyin.



Pişince anlaşılmaz diye bu fotoğrafı çektik.

Batırık

0

Benim Ermenekli komşularım vardı. Batırığı çok yaparlardı. Bizde onlarda yiyerek alıştık. Her gittiğimde malzemeler hazırdır, hemen yaparlar. Sulusu da çok güzel, hele yazın buz gibi soğuk suyla harika oluyor. Ben de öğrendim arada yapıyorum. Bence çokta sağlıklı. Kışın yapılacaksa kuru domatesle yapıyorlar. İlk defa onlarda görmüştüm domates kurusunu (kendileri yaparlar), şimdi her yerde satılıyor.


Ermeneklilerin affına sığınarak bildiğim kadar yazıyorum.

Malzemeler:
  • 1 paket ince bulgur
  • 1 büyük soğan
  • 2 sivri biber
  • 1-1,5 kilo domates
  • 1 kase ceviz (yağı çıkmışcasına dövülmüş)
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Batırıkla yemek için, salatalık, marul, kuru soğan, taze soğan, haşlanmış asma yaprağı, haşlanmış lahana, domates, biber, taze nane, limon ve istenilen yeşillikler
Yapılışı:
Geniş leğene ince bulguru koyun, soğan, biber ve domatesi rondodan geçirip bulgura azar azar dökerek yoğurun. Tuzu, maydanozu ve cevizi koyarak yumuşayıncaya kadar 30-40 dakika yoğurun. Arada elinizi suya bandırarak yoğurun ki yumuşasın. Birazını sıkma yapıp servis tabağına dizin. Kalanını da büyük derin bir kaseye alıp soğuk su ilave ederek elinizle iyice ovalayarak çorba kıvamına getirin (bulgurda topak olmamalı). Çorba kıvamındaki batırığı tabaklara servis ederken içine yukarıdaki yeşillikleri de iri iri doğrayın. İçine sıkmalardan da koyarak yiyebilirsiniz (yarın bir Ermenekliye gitmeliyim). Salça konmadığı için rengi açık ama domates kokulu tadı harika.


Not:
Kuru domatesle yaparken 1 kase domates kurusu sıcak suyla yumuşatılıyor. Suyuyla beraber de kullanılıyor. Ermeneklilerin, yazın buz gibi batırığı, kışın da sıcacık arabaşı çorbası bi harika.

Ev Yapımı KFC (Kentucky Fried Chicken)

1

İstanbul'dan gelirken Ankara'dan geçiyorduk. Karnımız acıktı ve bir AVM girdik, eşimin tavsiyesiyle (ben kızartma diye istememiştim) KFC'yi kovasıyla alıp yedik o kadar lezzetli geldi ki, tekrar yemek istedim ama Konya'da yok. Bende araştırdım ve evde yapayım dedim. Bir kaç kez denedim, güzeldi ama orjinali daha güzel. İşte ev yapımı KFC.



Malzemeler,
  • 1 Adet tavuk biftek ızgaralık hazırlanmış (dövülmemiş),
  • 1 Kase kornflakes veya baharatlı Doritos (evde yapılan galeta unu da olabilir),
  • 1 Yumurta,
  • 2 Kaşık un, mısır unu, nişasta (hepsini karıştır toplam 6 kaşık).
  • Baharatlar, tuz karabiber kırmızı pul biber kimyon vb.
  • Kızartmak için sıvı yağ,
  • 1 Çay bardağı süt,
  • 1/2 Çay bardağı zeytin yağı.
  • 3-4 Diş sarımsak (ikiye bölünmüş),
Yapılışı,

Marine için derin bir kaseye sütü, yağı, baharatları ve sarımsağı koyarak karıştırın ve biftekleri bulayın. Üzerini kapatarak buz dolabına kaldırın. Akşamdan hazırlansa daha lezzetli oluyor. Üç ayrı tabağın birine yumurtayı çırparak hazırlayın, diğerine un karışımını, öbürüne de Kornflakesi ufalayarak hazırlayın. Dinlendirilmiş biftekleri önce una sonra yumurtaya sonra Kornflakese bulayıp bol kızgın yağda iyice kızartın. sıcak sıcak servis edin.

Not,
Bu tarifi but ve kanatla da yapabilirsiniz. Hatta marine edilmiş malzemeyi yağsız teflon tavada kızartsanız veya mangalda yaparsanız da lezzetli olur.

Bence evi kokutmayın ve de uğraşmayın unla yumurtayla falan, bunu dışarda yiyin.